SJEDNICA POVJERENSTVA

MORNAR UOČI SASTANKA KOD PREMIJERA 'To više nije Akcijski plan postojeće Strategije već jedna potpuno nova strategija, tko je te promjene napravio!?'

 Boris Kovačev

Uoči sjednice Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na kojoj bi u Vladi uz ministricu obrazovanja Blaženku Divjak trebao prisustvovati i premijer Andrej Plenković, član Povjerenstva Vedran Mornar dao je Jutarnjem izjavu kojom na sjednici namjerava upozoriti na nedopustivo veliku količinu promjena u Akcijskom planu provedbe Strategije.

Bivši ministar znanosti i obrazovanja upozorava da bi izmjene Strategije znanosti kroz nacrt Akcijskog plana, pušten na očitovanje obrazovnim institucijama i predan premijeru, mogle bi imati ozbiljne posljedice na povlačenje sredstava iz europskih fondova.

- Povjerenstvo sam upozoravao na nedopustivo veliku količinu promjena u Akcijskom planu, u odnosu na ciljeve i mjere iz Strategije, kao i da izmjene Strategije može donijeti samo Hrvatski sabor, ali bez rezultata. U dijelu Strategije koji se odnosi na predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, u prijedlogu Akcijskog plana načinjeno je čak 150 posto promjena na razini ciljeva (na 8 postojećih ciljeva, jedan je izbačen, dodano je 9 novih, a još dva su izmijenjena, dakle, ukupno je bilo 12 promjena). Tom matematikom isti je dio Strategije time doživio 90 posto promjena na razini mjera, a ukupno gledano, načinjeno je dvije trećine promjena i na razini ciljeva i na razini mjera. To više nije Akcijski plan postojeće Strategije već jedna potpuno nova strategija. Naravno, na Povjerenstvu je raspravljen samo mali dio svega, ostatak je očito odrađen mimo Povjerenstva. Još uvijek čekam odgovor na postavljeno pitanje tko je i temeljem čega sve te izmjene napravio – kaže Mornar.

Očekuje da će se o svemu ovome, kao i postupku izbora Ekspertne radne skupine, na sastanku kod premijera ozbiljno raspraviti.

- Ovolike izmjene Strategije kroz nacrt akcijskog plana mogle bi imati ozbiljne posljedice na povlačenje sredstava iz europskih fondova, pa i o tome treba voditi računa ako ovaj dokument doista uđe u saborsku proceduru. Ja ću u svakom slučaju, ako akcijski plan ostane u ovakvom obliku, imati izdvojeno mišljenje i tražiti da se moje ime ne spominje kao autora ovoga Akcijskog plana, poručuje Vedran Mornar.

Portal srednja.hr. je, podsjetimo, prvi analizirao i usporedio Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, donesenu u Saboru, s nacrtom Akcijskog plana za njeno provođenje koji je donijelo Povjerenstvo na čelu sa zadarskom rektoricom Dijanom Vican.

U svojoj analizi tvrde da je u nacrtu Akcijskoga plana izbačeno 11 ciljeva iz Strategije, dodano je 12 novih koji nisu sadržani u Strategiji, a dva su cilja modificirana. U prijedlogu Akcijskog plana izbačeno ih je čak 129 mjera, dodane su 22 mjere koje se ne nalaze u Strategiji, a 71 mjera je modificirana. "Gledajući sadržajno, Plan u potpunosti izostavlja bitne dijelove Strategije, poput razvijanja cjelovitog sustava vrednovanja, ocjenjivanja i izvještavanja o razini usvojenosti ishoda učenja, kao i njihovo vanjsko vrednovanje. Na svim razinama uklonjeno je eksperimentalno uvođenje kurikuluma, odustaje se od modela povećanja izbornosti u gimnazijskom obrazovanju, a izbačene su i važne mjere koje uređuju rad odgojno-obrazovnih ustanova s posebnim programima za učenike s teškoćama. U moru izmjena same Strategije, u potpunosti je uklonjen pojam e-škole, kao i osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine", pisala je srednja.hr.

Predsjednica Povjerenstva Dijana Vican rekla je jučer Jutarnjem da "nema namjeru izlaziti u javnost u atmosferi medijskog linča na njezinu osobnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:12