INTERVJU S DAVOROM ŽMEGAČEM

'Na kraju 2015. od čak 2185 osoba s Libertasovom diplomom samo njih 122 nije pronašlo posao'

 Sveučilište Libertas

O uvjetima studiranja na sveučilištu Libertas, suradnji te ustanove s tvrtkama i mogućnostima zapošljavanja mladih osoba koje diplomiraju na Libertasu razgovarali smo s gospodinom Davorom Žmegačem, članom Upravnog vijeća Sveučilišta Libertas.

Kakve uvjete studiranja budućim studentima nudi Sveučilište Libertas?

- Sveučilište Libertas, za razliku od ostalih privatnih visokoškolskih institucija, jedino nudi kompletan sustav binarnog obrazovanja u RH. Dakle obuhvaća i sveučilišne i stručne studije i to od preddiplomske do doktorske razine pri čemu studenti završavaju studij sa sveučilišnom diplomom odgovarajuće razine studija. Sveučilišni studiji organizirani su kroz 4 fakulteta, a stručni kroz poslovnu školu. Studentima je zajamčena prohodnost između studija što znači da mogu započeti visoko obrazovanje na stručnim studijima i bez posebnih prepreka nastaviti na sveučilišnom studiju i ako to žele, otići do najviše razine obrazovanja, do doktorata. To ne nudi niti jedna druga privatna visokoškolska institucija u RH. U nastavnim centrima Zagreb i Kutina nastava se odvija na hrvatskom, a u Dubrovniku na engleskom jeziku. Posebna vrijednost našeg sveučilišta je mogućnost da studenti odslušaju određeni semestar ili samo pojedine kolegije s drugih smjerova u Zagrebu ili u nastavnom centru u Dubrovniku na engleskom jeziku što im omogućava dodatna znanja i vještine i posebno umrežavanje s kolegama iz drugih zemalja te još bolje učenje stranih jezika, na čemu posebno inzistiramo na svim smjerovima.


Povezanost s gospodarstvom iznimno je bitan element visokog obrazovanja. Kakvu suradnju ostvarujete s tvrtkama?

- Od samih početaka Libertas je surađivao s gospodarstvom na razvoju svih svojih programa, a ta se suradnja tokom vremena i proširila. Danas surađujemo s mnogim hrvatskim tvrtkama koje svoje zaposlenike školuju kod nas i kod kojih naši studenti odlaze na praksu. Partneri iz gospodarstva sudjeluju i u nastavi, pa studenti imaju priliku neposredno učiti od top menadžera, ne samo domaćih, nego i stranih. Naravno, puno je primjera u zadnjih 10-ak godina zapošljavanja studenata u tvrtkama gdje su odrađivali praksu.


Libertas je jedna od rijetkih visokoškolskih institucija koja nudi nastavu na engleskom. Kakav je interes?

- Nastava na engleskom provodi se u nastavnom centru Dubrovnik u kojem studiraju studenti iz preko 30 zemalja svijeta i gdje kao redovni profesori predaju vrhunski strani predavači poput Jack McConnela, prvog ministra Škotske ili Janice McCormick s Harvarda. Općenito, stranci jako dobro prepoznaju ovaj program jer za takve profesore na ostalim svjetskim sveučilištima plaćaju puno više školarine. Svake godine nam dolazi grupa američkih studenata na preporuku tajnika njihovih sveučilišta koji su prethodno bili kod nas i na licu mjesta procjenjivali našu kvalitetu. Takvu međunarodnu atmosferu cijene i naši studenti, pa interes za studijem na engleskom iz godine u godinu raste.


Sveučilišni studij međunarodnih odnosa (diplomacije) jedini je sveučilišni preddiplomski studij ove vrste u Hrvatskoj. Kakav je interes studenata i kakve mogućnosti nudi diploma ovog studija?

- Studij međunarodnih odnosa (diplomacije) po svojoj strukturi svakako mora biti sveučilišni studij, a zbog kompleksnosti i potrebne širine znanja na teorijskoj i praktičnoj razini. Studenti i njihovi roditelji upravo to i prepoznaju i zbog toga je taj studijski program jedan od onih koji imaju visoku stopu rasta u odnosu na interes potencijalnih studenata. Naravno, ključna je mogućnost zaposlenja i razvoja karijere nakon studija, a pokazuje se da naši diplomanti tog studija nalaze posao u javnoj upravi, posebno diplomatskoj službi, međunarodnim organizacijama poput UN, EU ili nevladinim organizacijama. Interes za njihova znanja pokazuju i multinacionalni poslovni sustavi, bilo da ulaze na tržište RH ili zemalja u okruženju ili u svojim sjedištima u domicilnim zemljama. Program studija je usklađen s međunarodnim uglednim sveučilištima, pa to studentima omogućava i nesmetan nastavak obrazovanja na postdiplomskoj razini u RH, EU ili SAD. Studij se odvija na hrvatskom i engleskom jeziku u Zagrebu i Dubrovniku.

Kakva je općenito zapošljivost vaših diplomanata?

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju 2015., od 2185 osoba s Libertasovom diplomom samo 122 ih je bilo prijavljeno na zavodu za zapošljavanje. To je vrlo visok postotak koji nedvojbeno pokazuje da se percepcija vrijednosti Libertasove diplome itekako promijenila. Ona je opravdana i poslodavci koje zapošljavaju Libertasove diplomante su zadovoljni. Studenti koji se zapošljavaju izvan Hrvatske u zemljama koje imaju samo sveučilišni sustav znaju imati problema ako su završili visoku školu. No, sada kad smo postali sveučilište, studenti dobivaju diplomu na kojoj piše sveučilište i naveden je stupanj obrazovanja, pa će i zapošljivost u inozemstvu još dodatno porasti.

Saznajte zašto upisati sveučilišni studij diplomacije na jedinom privatnom sveučilištu - Sveučilištu Libertas:

Pogledajte video!

Više o studijima diplomacije!

Više o upisima saznaj OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:42