PROMJENA PRAVILNIKA

Na svjedodžbama više nema spola učenika

 
Ilustracija
 Tea Cimaš / CROPIX

Školska godina je završila, a u tijeku je podjela svjedodžbi. I dok većina roditelja i učenika gleda isključivo ovogodišnji uspjeh, odnosno zaključene ocjene i vladanje, neki su ipak malo bolje proučili dokument.

Tako, kada se usporedi ovogodišnja svjedodžba s prošlogodišnjima, jasno je da na dokumentu više nema spola djeteta, ali ni imena roditelja. Ladislav Ilčić, predsjednik HRAST-a, smatra da je izmjena svjedodžbi sporna.

- Rodna ideologija malo pomalo prodire u našu državu, bez obzira na to radi li se o HNS-u ili HDZ-u, dakle i jedni i drugi kumuju tome. Ide se tome da smanjuje identitet svake osobe i njezino prirodno okruženje, a to je obitelj - smatra Ilčić. Izostavljanje spola i roditelja, kaže Ilčić, omekšavanje je samog identiteta osobe da bi se onda neke druge kategorije poput roda mogle lakše riješiti.

- Dosadašnji ministri su nesposobni da jasnom politikom stanu tome na kraj i kažu da je to manipulacija koja nije znanstvena te da stanu u zaštitu učenika - zaključuje Ilčić. S njim se slaže i stranački kolega Hrvoje Zekanović koji navodi da ako je nešto donio Pavo Barišić, ne znači da je to dobro, te da su HDZ-ovi ministri i HNS-ova ministrica donosili puno loših odluka.

- Za razliku od ranije nemamo spol djeteta niti ime roditelja. Ne vidim razlog zašto bi odjednom taj bitan podatak maknuli sa svjedodžbe - kaže Zekanović.

Iz Ministarstva obrazovanja navode da izmjena svjedodžbi nema nikakve veze s Istanbulskom konvencijom ili njenom primjenom nakon nedavnog izglasavanja u Saboru.

- Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama primjenjuje se 1. rujna 2017. te su se sukladno tome promijenili i obrasci javnih isprava i ostale pedagoške dokumentacije koju škola vodi - navode iz Ministarstva.

Što se tiče podataka na svjedodžbama, na njima se nalaze samo podaci potrebni za izdavanje javne isprave o uspjehu učenika/učenice, a svi ostali podaci vode se u matičnim knjigama škole, kao i do sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:35