PET PRIJAVLJENIH NA JEDNO MJESTO

NAVALA, A NIJE GIMNAZIJA: SMJER ZA KOJIM SU LUDI SVI OSMAŠI, PA I ODLIKAŠI 'Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.07.2018. u 15:23

Varazdin, 020712.
Danas je poceo prvi upisni krug u srednje skole u Hrvatskoj. U Varazdinu najveca guzva tradicionalno je u I. Gimnaziji Varazdin.
Na slici: upisi u I. Gimnaziji Varazdin.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / CROPIX

Arhivska fotografija

Četverogodišnji obrazovni program tehničar za računalstvo, koji se izvodi prema novom strukovnom kurikulumu, hit je među osječkim osmašima! Kako piše Glas Slavonije, iako je to zanimanje moguće upisati samo u dvije škole u Osječko-baranjskoj županiji - osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj te Prvoj srednjoj školi Beli Manastir, na 68 mjesta, koliko je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prijavilo se čak 348 osmaša! Elektrotehnička i prometna škola najpoželjnija je škola u županiji - navala je bila toliko velika da za jesenski rok nema ni jednog mjesta - na 168 mjesta prijavilo se 1035 učenika! U ljetnom roku upisana su 2824 učenika prvih razreda srednje škole u cijeloj županiji.

Ove je godine osječkoj školi, zbog velikog interesa za smjer tehničar za računalstvo, Ministarstvo odobrilo otvaranje i drugog razrednog odjela s još 24 mjesta. No, sudeći prema navali, ali i potrebi tržišta, posebice u brzorastućem IT sektoru, trebalo bi omogućiti upis još nekoliko razreda, ocjenjuju ravnatelj Antun Kovačić i Denis Sušac, nekadašnji učenik škole i predsjednik udruge Osijek Software City, s kojom škola surađuje preko edukacije nastavnika, stručne učeničke prakse i u nizu projekata.

- Prijavljenih za smjer tehničar za računalstvo ove je godine gotovo dvostruko više unatoč tome što imamo dodatan razred - za 48 mjesta prvi je izbor za oko 90 osmaša - kaže ravnatelj Kovačić. Posljednji na ljestvici prijavljenih ima najmanje 69-70 bodova, a upisuje se sve više odlikaša.

- Smjer je jako popularan među osmašima, sve češće među najboljima, jer i oni sami osluškuju potrebe tržišta rada koje traži sve više programera. Posebno se to ističe u Osijeku, gdje se u IT sektor sve više ulaže i koji se konstantno razvija - komentirao je ravnatelj Kovačić. Tehničari za računalstvo uče prema aktualnom programu i revidiranom kurikulumu - na nastavi im nije dosadno. Riječ je o modernom programu koji će učenicima omogućiti stjecanje znanja, vještina i sposobnosti cijenjenih u IT branši.

- Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija - svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za studij. Većina odlazi na FERIT i Odjel za matematiku, ali i zagrebački FER, a dio odmah ide u radni odnos - kaže ravnatelj. Ističe izvrsnu suradnju s udrugom Osijek Software City, u čijim se tvrtkama bivši učenici često zapošljavaju.

- Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo - ističe Kovačić. Slaže se s time i Sušac, u čijoj se tvrtki Mono odnedavno obučava desetak tehničara za računalstvo, nadaju se, svojih budućih zaposlenika.

- Bit će sve veći manjak radne snage i mislim da će uskoro i taj dodatni razredni odjel biti premalo. I broj upisanih na fakultetima je beznačajan za IT - u Osijeku godišnje dobijemo samo 250 studenata. Dio njih ode u inozemstvo, dio u Zagreb, a samo se dio ovdje zapošljava. Nama je u interesu da djeca upisuju što više takvih konkretnijih programa vezanih za IT struku. Želimo zadržati najbolje u Osijeku koji će se nakon školovanja zaposliti u tvrtkama članicama OSC-a - ističe. A nakon završetka srednje škole, učenici koji završe program tehničar za računalstvo mogu, ali i ne moraju, na studij jer se i sa svjedodžbom bez problema zapošljavaju.

- Riječ je o jako dobrim učenicima koji se s ovim nivoom predznanja i osobnim interesima vrlo lako mogu zaposliti nakon škole. Pogrešno se danas smatra da svatko mora završiti fakultet - smatra Sušac.

Tehničar za računalstvo sedmo je po redu zanimanje koje su pri upisu u srednje škole u najvećem broju ove godine prijavili hrvatski osmaši, pokazuju podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za kvotu od 1225 mjesta zabilježeno je 5447 prijava, a upisala su se 1094 učenika. Podaci su pokazali da taj smjer upisuju i čisti odlikaši - s 80 bodova. Među top 10 zanimanja s najviše prijava je i elektrotehničar s 3929 prijava na kvotu od 933, koji je upisalo 855 učenika. Na popularnosti drži i tehničar za mehatroniku za kojeg je odobreno 621 mjesto, a prijavila su se 3153 osmaša - 593 su se uspjela upisati. Slobodnih mjesta u tim zanimanjima ipak je ostalo u nekoliko strukovnih škola. U prve razrede srednjih škola u ljetnom roku upisano je ukupno 39.330 učenika - 7321 u pet slavonskih županija, piše Glas Slavonije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo