APSURDNA SITUACIJA

OBEZGLAVLJENA JE KLJUČNA AGENCIJA U OBRAZOVANJU Već tri mjeseca nema Upravo vijeće, a sada je ostala i bez ravnatelja

 
Blaženka Divjak i Jadranka Žarković Pečenković
 Željko Puhovski / CROPIX

Agencija za odgoj i obrazovanje - institucija nadležna za napredovanje učitelja, polaganje stručnih ispita i stručno usavršavanje nastavnika, koja bi trebala imati značajnu ulogu i u pripremi učitelja za kurikularnu reformu - već tri mjeseca nema Upravno vijeće, a sada je ostala i bez ravnatelja. Dosadašnjoj ravnateljici Jadranki Žarković Pečenković mandat je istekao 23. veljače, a kako novog ravnatelja/icu bira Upravno vijeće koje Vlada još nije potvrdila, sva ključna i upravljačka tijela Agencije u ovome su trenutku “obezglavljena”. U Vladi i Ministarstvu obrazovanja ne nude odgovor zašto.

Tko je kriv

- To je apsurd. Na taj se način odnositi prema ključnoj agenciji u sustavu obrazovanja nije ništa drugo nego sramota. Sustav mora nekako funkcionirati, a na ovaj način to nije moguće. Ne znam, primjerice, tko će nam u ponedjeljak potpisati službene naloge za obavljanje redovitih poslova na terenu - kaže nam zaposlenik Agencije, od koje se J. Žarković-Pečenković oprostila u petak u 14 sati.

Upravnom vijeću Agencije mandat je istekao u studenome prošle godine. Prema Statutu Agencije, odluku o raspisivanju javnog natječaja donosi Upravno vijeće najmanje tri mjeseca prije isteka mandata koji je u tijeku.

Sadašnja ravnateljica, čiji mandat traje četiri godine i moguće ga je ponoviti, izabrana je u siječnju 2015. i mandat joj je počeo te godine u veljači. Zanimljivo je da je J. Žarković Pečenković 2015. imala čak 11 protukandidata, među kojima je bila Lidija Kralj, sadašnja pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja. Njezino ime ovih je dana u nizu onih za koje se spekulira da će doći na mjesto ravnatelja Agencije, no u Ministarstvu tu ideju odbacuju, jednako kao i krivnju za situaciju u koju je dovedena Agencija.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je prijedlog članova Upravnog vijeća Vladi 11. siječnja ove godine te očekujemo da će Vlada uskoro i tu staviti točku na dnevni red - kažu Ministarstvu, ne navodeći sastav Vijeća koji su predložili Vladi. Budući da je Vijeću mandat istekao u studenome, jasno je da je Ministarstvo zakasnilo, a sada s potvrdom imenovanja kasni i Vlada.

Na službeni upit iz kojih razloga nije imenovano novo Upravno vijeće Agencije za odgoj i obrazovanje, iz Vlade ne odgovaraju. Ni dosadašnja ravnateljica Agencije nije odgovarala na pozive, a prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva i Agencije doznajemo da do imenovanja novog ravnatelja/ice planiraju za vršitelja dužnosti postaviti nekoga od njezinih pomoćnika.

Međutim, to je sporno s obzirom na to da prema Statutu Agencije v.d. ravnatelja može birati samo Upravno vijeće - kojeg nema.

Prema službeno objavljenim izvještajima na stranici Agencije, zadnju sjednicu Upravno vijeće imalo je 13. lipnja 2018. i tada je prihvaćen pogram rada Agencije za 2018. Ostaje upitno na koji je način Agencija bez Upravnoga vijeća riješila pitanje donošenja financijskog plana za 2019. Uobičajeno je bilo da se izvješće o radu i financijsko izvješće dostave Ministarstvu do kraja siječnja, na temelju čega se raspisuju natječaji za organizaciju državnih natjecanja učenika, smještaja u hotele, prijevoza i ostaloga.

Nitko nema ovlasti

U veljači su aktualna županijska natjecanja učenika i stručni skupovi za nastavnike. Uz to, bliži se najprepoznatljivije državno natjecanje učenika Lidrano, smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, koje počinje u ožujku. Ono počinje u ožujku i traje kroz travanj i svibanj. Ujedno, sredinom ožujka održava se stručni skup ravnatelja osnovnih škola, njih više od 600, također u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Agencija je uz to gotovo svakodnevno u situaciji da treba izdavati potvrde o stručnim ispitima i davati suglasnost za odlaske u stručno-pedagoške nadzore u škole, a to, tvrde zaposlenici Agencije, u ovome trenutku nitko nema ovlast potpisati. Pitaju se i tko će im sutra potpisati putne naloge za obavljanje redovitih poslova. Agencija, naime, ima 90-ak savjetnika na razini države čiji je zadatak posjet školama radi uvida u napredovanje nastavnika, kao i obavljanje stručno-pedagoškog nadzora.

Agencija uz navedene poslove provodi i natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola, od školske, županijske do državne razine, na kojima godišnje sudjeluje više od sto tisuća učenika, a samo na državnoj razini njih oko sedam tisuća.

Dosadašnja ravnateljica J. Žarković Pečenković inače u javnosti je obilježena po ideji da se ukine Oskar znanja, tradicionalna manifestacija koja se organizira u čast najboljim učenicima u Hrvatskoj. Od ideje o uštedi odustala je nakon pritiska javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:40