SVEČANOST U LISINSKOM

Poruka sa 100. obljetnice Učiteljskoga fakulteta: Uključite učitelje u reformu

Damir Boras
 Ronald Goršić / CROPIX

Učiteljski fakultet zagrebačkog Sveučiluišta proslavio je u ponedjeljak svoju 100. obljetnicu, a sa svečanosti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga dekan Siniša Opić poručio je da učitelji žele reformu obrazovanja i pozvao da ih se uključi u tu reformu.

Svečanost o 100. obljetnici Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Svjetskoga dana učitelja održana je u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, a sudjelovali su i predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svi su istaknuli važnu i nemjerljivu uloga učitelja u obrazovanju i odgoju djece te poduprli nastojanja da u društvu imaju dignitet koji zaslužuju.

Učitelj - najuzvišenije zanimanje u svijetu

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras ocijenio je da je učiteljsko zanimanje među najuzvišenijima jer, rekao je, učitelj nije samo onaj koji poučava već, kroz odgojnu dimenziju, povezuje sve elemente za dobrobit učenika i budućnosti.

Osim Učiteljskoga fakulteta još 16 sveučilišnih sastavnica obilježava tako visoke godišnjice, podsjetio je rektor Boras, dodavši kako ih treba posebice promatrati i slaviti u kontekstu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu - najvećega i najstarijega hrvatskog sveučilišta u kontinuitetu nastave.

Poručio je da se cijela zajednica, a akademska napose, treba boriti da učitelji u društvu imaju dignitet koji zaslužuju, i podupirati učiteljsku struku kojoj ne nedostaje entuzijazma, usprkos njihovu razmjerno lošemu položaju u društvu.

Izaslanik predsjednika Vlade, dr. Radovan Fuchs rekao je da premijer Andrej Plenković uvažavajući ulogu učitelja i njihova fakulteta radi na poboljšavanju radnih uvjeta. Dodao je kako vjeruje da će se u pregovorima, koji su u tijeku, pronaći najoptimalnije moguće rješenje vezano za traženja učitelja.

Napomenuo je kako je pred nama još jedna važna reforma - a to je devetogodišnje osnovno obrazovanje koje će, ocijenio je, zahtijevati puno priprema i truda.

Na europskoj agendi i 'cirkulacija mozgova'

Sanja Putica, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i ministrice znanosti i obrazovanja, najavila je da će na europskoj agendi tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom biti i pitanje 'cirkulacije mozgova'.

Smatra da je pred Hrvatskom velika zadaća "prepoznati važnost obrazovanja za svoju budućnost što je EU već prepoznao". Najavila je da će učitelji biti i glavna tema konferencije koja će se na europskoj razini održati u ožujku 2020.

Putica se osvrnula i na dugu i cijenjenu tradiciju Učiteljskoga fakulteta koji djeluju na tri lokacije - u Zagrebu, Čakovcu i Petrinji te ocijenila kako je riječ o nezaobilaznoj ustanovi hrvatskog društva.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako je Učiteljski fakultet bitna sveučilišna sastavnica, a učitelji uporište promjena koje očekujemo.

O potencijalu Učiteljskoga fakulteta, rekla je, svjedoči i glazbeno-scenski projekt "Šuma Striborova", izveden 4. listopada ove godine u Kazalištu "Komedija" o visokom obljetnicama Učiteljskoga fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.

Taj projekt rezultat je suradnje triju fakulteta i dviju akademija Sveučilišta u Zagrebu - Učiteljskoga fakulteta, Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije, Tekstilno-tehnološkoga fakulteta te Fakulteta političkih znanosti - studija novinarstva.

Rast na plećima brojnih generacija, zatomiti partikularne interese

Rastemo na plećima brojnih generacija, rekao je dekan Učiteljskog fakulteta Opić koji je iz opsežnoga izvješća na 180 stranica o radu fakulteta u protekloj akademskoj godini, istaknuo nekoliko podataka.

Neki od njih su sudjelovanje u dva nacionalna i jednom međunarodnom projektu, osiguravanje "obrazovne vertikale" do stupnja doktora znanosti i bogata izdavačka djelatnost. Najavio je da bi se na Učiteljskom fakultetu, uz već postojeće sekcije, uskoro mogla osnovati i dramska.

Dekan Opić smatra kako je vrijeme da se zatome partikularni interesi i da se svih šest učiteljskih fakulteta u Hrvatskoj ujedine u nastojanju da položaj učitelja u društvu bude bolji, a njihov rad adekvatno vrednovan i cijenjen.

Na svečanosti su dodijeljene dekanove nagrade te posebne dekanove nagrade i priznanja zaposlenicima fakulteta na sve tri lokacije. Dekan je posebice pozdravio i zaposlenike koji slave jubilarne obljetnice rada te one umirovljene tijekom prošle akademske godine, a zahvalio je i svim osobama i institucijama s kojima Učiteljski fakultet uspješno surađuje.

Proslava je bila popraćena glazbenim točkama u izvedbi svih triju akademskih zborava Učiteljskoga fakulteta i njihova Komornoga tamburaškog sastava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:52