REAKCIJA BIVŠEG ČLANA POVJERENSTVA

PROFESOR MILAT PISAO DIJANI VICAN: 'Predsjednica vas nije podržala? To najbolja odluka koju je mogla donijeti!'

Dijana Vican i Josip Milat
 HANZA MEDIA

Pismo koje je zadarska rektorica Dijana Vican uputila predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović, a u kojemu izražava žaljenje što je predsjednica podržala ministricu obrazovanja Blaženku Divjak, izazvalo je reakciju profesora Josipa Milata.

Nezadovoljan načinom Vicaničina vođenja premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, Milat je krajem svibnja podnio ostavku.

Milatovo pismo zadarskoj rektorici prenosimo u cijelosti:

Poštovana prof. dr. sc. Dijana Vican, ex predsjednice PSP i rektorice Sveučilišta u Zadru,

Pročitavši pismo, kojega ste uputili Predsjednici RH, gospođi Grabar Kitarović, odlučio sam i ja Vama napisati pismo, jer sam kao ex član PSP dobro upoznat s Vašim „vođenjem“ PSP i uopće pristupom u provedbi Strategije, odgoja, obrazovanja i znanosti.

Osim izrazitog žaljenja, Predsjednici jako zamjerate što Vam nije dala podršku. Uvjeravate nju i javnost da ste podršku, kao sveučilišna profesorica i rektorica, svojim stručnim, politički neutralnim i profesionalnim dugogodišnjim radom i vođenjem PSP, nedvojbeno zaslužili?!

No Vaša tvrdnja da ste se zalagali za nastavljanje (započetog) rada na provedbi Strategije... da ste profesionalno i transparentno vodili PSP, motivirala me , kao ex članu PSP, da i ja Vama napišem pismo.

Počet ću navođenjem izvoda iz Vašeg pisma.

„Kao stručnjak u području odgoja i obrazovanja i kao sveučilišna profesorica očitovala sam se 2016. godine tijekom stručne rasprave o cjelovitoj kurikularnoj reformi, i to u vrijeme pred izbore, znači vrlo neutralno, kad se nije znalo koja stranka će pobijediti i tko će s kim koalirati. Moje primjedbe nisu bile ni svjetonazorske, ni ideološke, niti političke...“ Brojni dokazi, govore suprotno!

Vodili ste Povjerenstva za unapređenje reforme odgoja i obrazovanja, čije je izvješće objavljeno je 4. studenog 2016. g. (https://mzo.hr/hr/izvjesce-povjerenstva-za-unaprjedenje-reforme-odgoja-obrazovanja) .U tom Izvješću - „temeljitoj analizi“ niste naveli ništa pozitivno ni o Strategiji... ni o više od 50 dokumenata prethodne ekspertne i stručnih radnih skupina. Čak ste pisali i neistine poput tvrdnje da Hrvatska već ima obaveznu devetogodišnju školu! Iz Vaših 10 preporuka „za unapređenje reformskih procesa...“ proizlazi da sve što je do sada urađeno, uključivo i samu Strategiju, dijelom ili potpuno treba mijenjati odnosno početi od početka. To Vam je bio mȍto vođenja PSP.

Koliko je Vaša „temeljita analiza“ bila objektivna svjedoči odgovor članova tzv. Jokićeve ekspertne skupine, kojim argumentirano (objavljeno na stranicama MZO - https://mzo.hr/hr/komentar ekspertne radne skupine na izvješće povjerenstva za unapređenje odgoja i obrazovanja), ne „argumentima“ u smislu „povjerenstvo smatra“, povjerenstvo je mišljenja“...), gotovo u cijelosti pobijaju Vaše navode. Ali Vi i dalje po svome!

Da je Vaš mȍto u vođenju PSP bio u skladu sa stavovima iz Izvješća... dokazuju brojne činjenice.

Gotovo na svakoj sjednici i s pisanim obrazloženjima tražio sam (i ne samo ja) usvajanje zaključka da PSP u izradi Akcijskog plana nastavlja rad temeljen na Strategiji i već izrađenim dokumentima. Niste dopuštali da se takav zaključak usvoji!

Uporno ste odbijali raspravu o devetogodišnjoj školi tvrdeći da je imamo, a kada sam Vas na jednoj sjednici zamolio da mi pokažete jednu svjedodžbu devetog razreda obavezne škole, ostali ste nijemi.

Ali niste dopustili da se ta mjere unese u Akcijski plan iako to Strategija predviđa.

Kada Vam je to odgovaralo tvrdili ste da Strategija nije „sveto pismo“. Samovoljno ste izbacili desetak ciljeva i unijeli toliko novih. Izostavili ste i blizu 200 (dvije stotine ) Mjera i aktivnosti!

Dokazuju to zapisnici PSP i e-mailovi!

Kada su neki članovi povjerenstva predlagali formulacije Mjera ili aktivnosti koje se nisu uklapale u Vaše „kalupe“ odbacivali ste ih „argumentom“ - „to nije u Strategiji“ ili ste ih unosili svojim (pre)formulacijama. Zato sam u obrazloženju svoje ostavke uz ostalo napisao “ne želim sudjelovati u raspravama po sistemu „psi laju karavana prolazi.“

U javnim istupima na HRT TV i drugim medijima stalno ste izjavljivali: Vlada je nastavila ono što je prethodna strana započela; PSP se drži Strategije; nitko nije zaustavio reformu; nastavlja se započeto... Slično ste napisali i Predsjednici: „Svoje mišljenje o reformskim i strateškim procesima dijelila sam s članovima Posebnog stručnog povjerenstva istim rječnikom kao i sa sudionicima na javnim predavanjima, okruglim stolovima, u javnosti i u uredu predsjednika Vlade RH.“

Niz je primjera koji dokazuju suprotno.Jedan se ravnatelj obratio Ministru pismom (ne anonimno) u kojemu doslovno piše: „Jučer sam se vratio sa seminara u Opatiji. Razočaran. I ljut!... predavanje držala i predsjednica stručnog povjerenstva Dijana Vican, no ona je, kao i mnogi drugi „generali nakon bitke“ samo kudila ono što je napravila ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem“.

Sredinom svibnja 2017. u Splitu, održana je u organizaciji HPKZ „Tribina o zaključcima znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU na prijedlog cjelovite kurikularne reforme“, na kojemu su kao predavači najavljeni akademik V. Paar i prof. dr. sc. Dijana Vican predsjednica SPS. Kazali su nam da ste sudjelovanje „otkazali u posljednji čas zbog obaveza“(?) Akademik je izjavio: „Jokićeva reforma srozala bi školstvo i zato, tvrdim da cijeli posao treba početi od početka“. Kao u Opatiji!

I u intervjuu jednom listu ste izjavili: rad na kurikularnoj reformi se nastavlja, a na izjavu novinarke o vrijednosti „Jokićevih dokumenta“ rezolutno ste odgovorili „ja imam suprotno mišljenje o izrađenim „Jokićevim“ dokumentima. Zaista ste uvijek govorili isto. Kao u Opatiji!

Da ne prihvaćate „Jokićevu reformu“ iznosili ste, ma da uvijeno i u mnogim intervjuima. Znano je!

Izjavljujete „ja se bavim strukom, a ne politikom“(?!), a za proteste tisuća građana u Zagrebu i drugim gradovima više ste puta izjavljivali da je to „projekt određene političke stranke bez cilja“.

Aktualnu ministricu dr. sc. Blaženku Divjak, također sveučilišnu profesoricu smatrate „uličnom prosvjednicom,“ politički pristranom - predstavnicom stranke čija je „parlamentarna zastupljenost manja od veličine statističke greške.“ Zato po Vama ne zaslužuje podršku!? Neću navoditi koje stranke Vas podržavaju i s kolikom statističkom potporom građana. Ali Vi „ne politizirate“?

Citirali ste Umberta Eca: „ponašala sam se kao patuljak na ramenima patuljaka“? Ne! Vi ste se među jednakima ponašali kao gorostas među patuljcima. Zar to ne potvrđuje i Vaša ocjena aktualne Ministrice?

„Transparentnost“ postupku u izbora voditeljice i članova ERS neću ni spominjati. Itd.

A kažete da se protiv Vas vodio medijski linč zasnovan na lažima i još tražite podršku. Svaka čast!

U pismu kojega sam Vam osobno uputio nakon ostavke u članstvu PSP napisao sam Vam doslovno "Nakon svega bilo bi najbolje da dobrovoljno odstupiš s mjesta voditeljice PSP-a. Tim činom dat ćeš najveći doprinos provedbi kurikularne reforme u Republici Hrvatskoj". A Vi me niste poslušali.

A sad zamjerate Predsjednici Republike što Vam je uskratila podršku. To je njena najbolja odluka koju je za djelatnost odgoja, obrazovanja i znanosti mogla donijeti.

Lijepi pozdrav,

Prof. emeritus, dr. sc. Josip Milat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:26