IZMEĐU ČETIRI I PET TISUĆA

SKROMAN BROJ OSNOVACA DANAS DOŠAO NA NASTAVU Sindikate mali broj učenika, njih oko tri do četiri posto, nije iznenadio: 'Roditelji izabrali manje zlo'

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Skroman broj učenika odazvao se u ponedjeljak na nastavu u hrvatske osnovne škole, prvoga dana njihova ponovnog otvaranja u sklopu popuštanja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, što čelnici školskih sindikata smatraju očekivanim.

Predsjednik Školskog sindikata - Preporod Željko Stipić kazao je da je po ocjeni njihova sindikata u školu došlo oko tri do četiri posto učenika, odnosno između četiri i pet tisuća njih, što Stipića ne iznenađuje.

To se moglo očekivati na temelju anketa koje su pokazale da 95 posto roditelja neće poslati djecu u školu te mišljenja nekoliko županija iz sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske i mišljenja učitelja i njihovih sindikata, kaže Stipić i dodaje da su roditelji birali između manjeg zla.

Prema podacima koje je Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) dostavio medijima, postotak učenika dobiven na uzorku od 551 osnovne škole u Hrvatskoj iznosi 1,77 posto, odnosno ukupno 2772 učenika.

Ispod toga prosjeka je većina županija. Prema podacima SHU najmanje ih se odazvalo u Koprivničko-križevačkoj županiji, 4 učenika ili 0,1 posto, u Zagrebačkoj 15 ili 0,12 posto, Sisačko- moslavačkoj 11 ili 0,21 posto i Varaždinskoj 37 učenika ili 0,57 posto.

Također, u niže postotne skupine spadaju Krapinsko- zagorska županija s 35 učenika ili 0,74 posto, Virovitičko-podravska s 24 učenika ili 0,81 posto, Splitsko-dalmatinska, 159 učenika ili 0,89 posto, Brodsko-posavska s 53 učenika ili 0,98 posto, Karlovačka 48 učenika ili 1,21 posto, a slično je stanje i u Šibensko-kninskoj županiji gdje je u školu došlo 46 učenika ili 1,3 posto, Osječko-baranjskoj 148 ili 1,47 posto, u Vukovarsko-srijemskoj 84 ili 1,49 posto i u Požeško-slavonskoj, 44 ili 1,72 posto učenika.

Najviše ih je došlo u Zadarskoj, 262 učenika ili 3,9 posto, u Zagrebu 1084 ili 3,42 posto, u Ličko-senjskoj 50 ili 3,42 posto, Primorsko-goranskoj 315 ili 3,2 posto, Bjelovarsko-bilogorskoj 126 ili 3,06 posto, u Međimurskoj 121 ili 2,58 posto te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 106 učenika ili 2,15 posto.

Iz Istarske županije Sindikat nije imao podatke o prisutnosti učenika na nastavi u školama.

"Nastavno uz ovaj, očekivano nizak, postotak učenika te izjave predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja da se vodi 'kampanja – nemojte slati djecu u školu', samo podsjećamo da su ti isti predstavnici MZO-a u svojim ranijim izjavama više puta naglasili kako roditelji, u Izjavi o dolasku učenika u škole, moraju potpisati da su pročitali upute HZJZ –a u kojima jasno stoji 'potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave kod kuće, u svim situacijama kada je to moguće'", kaže se u komentaru koji je uz tablicu poslala glavna tajnica SHU Ana Tuškan.

Ranije navedeno jasno pokazuje da ministrica, osim što uspješno vodi kampanju prebacivanja odgovornosti, očito smatra da Upute HZJZ-a i svoje vlastite Preporuke u kojima je navedeno da se iste "ne mogu razmatrati odvojeno od uputa HZJZ", ne bi trebalo provoditi jer uvažavanje istih predstavlja "neodgovorno ponašanje", kaže Ana Tuškan te dodaje: "Sva daljnja objašnjenja smatramo suvišnima".

Željko Stipić kaže da će se kaos koji je nastao u nastavi najviše prelomiti preko leđa djece, ravnatelja i učitelja, koji su ove godine morali izvoditi više oblika nastave, pri čemu je ostalo niz nedorečenih radno-statusnih pitanje koje je sindikat proslijedio Ministarstvu.

On je zamjerio i HDZ-u kao najjačoj stranci da je ostala pasivna oko pitanja obrazovanja, te zaključio da je s navedenom organizacijom nastave "rizik veliki a učinak mali".

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu se na upit osvrnuli na broj učenika koji su došli u školu, nego samo na odluku Gradskog ureda Zagreba da se ubuduće nastava odvija samo na daljinu, a da se u školama samo skrbi za djecu koja su došla u školu.

Gradski ured nema takve ovlasti tako da smatramo ovo potpuno neprihvatljivim. Odluka Vlade je jasna, učenici se vraćaju na nastavu, kažu u odgovoru MZO.

Stipić kaže da je odnos Zagreba i Ministarstva "posebna priča", jer, kako kaže, svatko zna da je komunikacija između njih svedena na najnužniju mjeru, te da osnivači imaju velike utjecaje na škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46