E-ŠKOLA U BROJKAMA

UZ HRT NASTAVU SVAKI DAN PRATI 250.000 UČENIKA Čak 95 posto učitelja i nastavnika zadovoljno je načinom na koji se izvodi nastava na daljinu

 
 CROPIX

Točno je 46. dan nastave na daljinu. Pandemija uzrokovana koronavirusom u našoj je zemlji od 16. ožujka zatvorila sve vrtiće, škole, fakultete, a život učenika i studenata potpuno se preselio u virtualnu sferu.

Zbog rada u virtualnoj sferi, najnapetiji su tada bili učenici osnovnih i srednjih škola - njih 461.372, koliko je upisano u aktualnu školsku godinu.

No, dogodio se problem u startu. Mnogi učenici i nastavnici nisu mogli ući u virtualne učionice putem CARNET-a - u tijeku je bio hakerski napad koji je u trenutku srušio napore više od 160 CARNET-ovih djelatnika.

Srećom, već sljedećeg dana nastava na daljinu održavala se više-manje besprijekorno. Uključile su se i tri televizije - Hrvatska radiotelevizija, Sportska televizija i RTL, a Ministarstvo obrazovanja odmah je pozvalo nastavnike da snime svoja videopredavanja u trajanju od 15 minuta, jer je tjedno za održavanje nastave potrebno preko 300 videolekcija.

U “Školi na Trećem”, u suradnji s HRT-om, odvija se nastava za učenike razredne nastave koju svakog dana prati oko 250.000 učenika od 1. do 4. razreda.

HRT svakodnevno postavlja urednicu koja koordinira četiri učiteljice razredne nastave, od kojih je svaka zadužena za jedan razred. Uz njih je u razrednim timovima iza kamera još sedam učiteljica, a u Microsoft Teams programu umrežene su s više od 50 učitelja razredne nastave iz cijele Hrvatske s kojima svakodnevno surađuju. Učiteljice su po cijele dane na televiziji, a u studiju snimaju po četiri sata uz kratke pauze. Omiljena lica “Škole na Trećem” brzo su postale učiteljice Đurđa Trupinić i Sanja Polak.

Zagreb, 030420.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja,Donje svetice.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak predstavila je Upute za vrednovanje i ocjenjivanje za vrijeme trajanja nastave na daljinu u situaciji epidemije koronavirusa.
Na fotografiji: Ministrica Blazenka Divjak.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

Predmetna se nastava, pak, održava u obliku videolekcija i online i putem Sportske televizije, a od 23. ožujka maturanti se kroz videolekcije na RTL-u 2 pripremaju za polaganje ispita državne mature.

Ministarstvo obrazovanja je od 16. ožujka do 2. travnja provelo kratak virtualni upitnik među učiteljima i nastavnicima, njih čak 4139 iz svih županija i Grada Zagreba, o izvođenju nastave na daljinu. Čak 95 posto učitelja i nastavnika bilo je zadovoljno načinom na koji izvode nastavu na daljinu, a velika većina, njih 90 posto, smatra da se njihovi učenici dobro snalaze u ovakvoj vrsti nastave. Mišljenja o tome jesu li učenici aktivniji u nastavi na daljinu nego što su bili u školi su podijeljena - 58 posto smatra da su aktivniji u školi, a 42 posto da su učenici aktivniji u nastavi na daljinu. Svaki treći nastavnik je istaknuo da treba više uputa i edukacija o radu s učenicima s teškoćama na daljinu, a njih čak 87 posto zadovoljno je potporom CARNET-a i ministarstva.

Nastava za studente u sustavu za e-učenje Merlin Sveučilišnog računskog centra također ide glatko. Trenutačno je otvoreno 22.218 e-kolegija, koje izvodi 8841 nastavnik za 79.249 studenata s gotovo svih visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj. Zabilježen je “digitalni skok” jer je odlukom o prelasku nastave na daljinu broj e-kolegija u kratkom vremenu narastao za čak 7700.

Na dnevnoj bazi sustav bilježi oko tri tisuće istovremenih korisnika (u pet minuta) te oko 30 tisuća jedinstvenih korisnika. U ovoj je akademskoj godini dosad postavljeno 167.766 datoteka koje su nastavni materijal i provedeno je 4162 testova, od čega samo u travnju njih 1758.

Split, 160320.
Ucenici prvog razreda prate nastavu na daljinu preko televizora iz svojih domova zbog pojave korona virusa.
Na fotografiji: Niko Tvrdic iz osnovne skole Spinut
Foto: Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

Otkako je počela nastava na daljinu održan je 6041 webinar, odnosno mrežni seminari, predavanja i radionice, na kojima je sudjelovalo više od 156.120 studenata.

Tijekom ožujka djelatnici Centra za e-učenje Srce odgovorili su na 1454 upita, od čega 410 putem telefona i ostatak putem elektroničke pošte, a od početka travnja do danas na njih 2336, od čega su 324 bila telefonski upiti koji u prosjeku traju od 30 do 45 minuta.

Resorna ministrica Blaženka Divjak 9. travnja održala je live roditeljski sastanak odgovarajući na pitanja roditelja, a sada se, pak, u svjetlu relaksacije mjera, razgovara o ponovnom otvaranju škola. Okvirni je datum 11. svibnja, no, prema provedenim anketama, čak 80 posto roditelja odbija poslati djecu u školu, stoga je otvorena i opcija da nastava uživo ponovno započne tek na jesen, u novoj školskoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:54