AKCIJA ZA DIGITALNO OBRAZOVANJE

VELIKI KVIZ JUTARNJEG I ALGEBRE Provjerite svoje znanje iz informatike i logike - donosimo vam treći dio zabavnih i poučnih zadataka

 
 Neja Markicevic / CROPIX

Jutarnji list i Algebra, vodeće digitalno učilište u regiji, pokreću akciju za budućnost obrazovanja u hrvatskim školama - Za digitalne školarce? Obavezno!

Pozdravljajući najavu uvođenja obavezne informatike u 5. i 6. razrede osnovnih škola, kroz zajedničku akciju želimo naglasiti važnost digitalnog obrazovanja od najranije dobi, smatrajući kako upravo digitalne tehnologije omogućavaju učenicima da se izraze na najkreativniji mogući način.

Brojna istraživanja pokazala su kako su kodiranje, ali i druge digitalne vještine, među najkreativnijim aktivnostima kojima se učenici mogu baviti te kako će im stečene sposobnosti logičkog razmišljanja, suradnje s drugima i kodiranja koristiti u daljnjem obrazovanju i, jednoga dana, na radnom mjestu.

Naša akcija promicanja digitalnih vještina u narednim će danima i tjednima čitateljima Jutarnjeg lista - a naročito njihovoj djeci, unucima… - približiti digitalne tehnologije na nekoliko načina.

Na portalu jutarnji.hr objavljujemo set logičkih zadataka iz međunarodnog natjecanja Dabar, namijenjenog upravo osnovnoškolcima. Hrvatska je, od lipnja ove godine, punopravna članica mreže organizacija koje u svojim zemljama organiziraju zabavno natjecanje u logičkom razmišljanju i rješavanju zadataka koji su odličan uvod u kodiranje.

Natjecanje Dabar upravo je u tijeku. Ovom inicijativom potiče se razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje, čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Natjecanje je pokrenuto 2004. u Litvi sa 779 učenika, a 2016. uključivalo je 50 zemalja te više od 1,6 milijuna sudionika.

U Hrvatskoj se velik broj djece, učitelja i roditelja zainteresirao za natjecanje Dabar pokazavši tako da primjećuju potrebu za poticanje djece u usvajanju digitalnih vještina, algoritamskog pristupa i logičkog zaključivanja, što su sve preduvjeti za postupno učenje kodiranja! Dabar daje svima jednake prilike za sudjelovanje, pa tako i najmlađi učenici mogu otkriti svoj interes za računalno razmišljanje i informatiku, a mi im pomažemo objavom ovih zabavnih zadataka s kojima se - zašto ne - mogu poigrati i njihovi roditelji!

Donosimo Vam treći dio zadataka - prvi set koji vam je pripremio Dabar možete pokušati riješiti OVDJE, a za drugi dio kliknite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:02