ČAK 96 PRIJAVLJENIH

VELIKI NATJEČAJ JUTARNJEG Još samo pet dana do izbora našeg najboljeg školskog lista: 'Pristigli radovi su vrlo kvalitetni'

Peteročlani žiri, kojim predsjeda glavni urednik magazina OK! Neven Kepeski, jučer je zaključio da su pristigli radovi vrlo kvalitetni
 Damir Krajač / CROPIX

Još samo pet dana ostalo je do objave pobjednika natječaja kojim Jutarnji list bira najbolji školski list i najbolji novinarski rad u konkurenciji svih osnovnih i srednjih škola Hrvatske.

Na natječaj je prijavljeno ukupno 96 školskih listova, 62 lista iz osnovnih škola i 34 lista iz srednjih škola. Peteročlani žiri Jutarnjeg lista, kojim predsjeda glavni urednik magazina OK! Neven Kepeski, jučer je održao novi sastanak na kojemu su raspravljeni dojmovi o kvaliteti pristiglih radova iz osnovnih škola.

Visoka kvaliteta

Sastanku je prisustvovao glavni urednik Jutarnjeg Goran Ogurlić, a zaključak žirija je da su pristigli radovi izrazito visoke kvalitete.

- U radovima učenika, bilo pojedinačnim, bilo listova u cjelini, uočavam visoku razinu medijske pismenosti i vrlo dobro svladane novinarske forme - referirao je član žirija Nenad Polimac, inače filmski kritičar Jutarnjeg lista.

Školski listovi svojim sadržajnim tekstovima nude opću sliku mlade generacije u širem aspektu nego što je ona vidljiva u bilo kojem drugom mediju, primijetio je Polimac govoreći o temama koje u njima prevladavaju.

Govoreći o općenitim manjkavostima školskih uradaka, naglasio je nedostatak prisutnosti grafičkog dizajna u školama, a osnovna zamjerka koju dijeli veći broj školskih listova jest nedostatak više razine slobode učenika u kreiranju lista.

- U dijelu listova previše je vidljiv utjecaj nastavnika na slobodu učeničkog stvaralaštva - zaključio je Nenad Polimac, čiji je generalni zaključak jasan.

- Osnovne škole imaju iznimno visoku razinu novinarskog stvaralaštva, kako u školskim listovima, tako i u pojedinačnim novinarskim radovima, kaže.

Uskoro kreće izbor

Na sljedećoj sjednici žiri će raspravljati o kvaliteti srednjoškolskih radova i listova, a potom donijeti zaključke. Nakon toga slijedi uži izbor najboljih radova te 11. lipnja konačno i objava rezultata natječaja Jutarnjeg lista.

Zbog nenamjerne pogreške, ovom prigodom ispričavamo se uredništvu Digitalnog školskog lista Zvon Osnovne škole Vugrovec-Kašina koji je prilikom objave naslovnica svih pristiglih listova u Jutarnjem listu 3. lipnja svrstan u pogrešnu kategoriju tiskanih školskih listova osnovnih škola.

Još jednom informiramo čitatelje da će svi nominirani radovi biti ocijenjeni prema utvrđenim kriterijima novinarske struke.

Inače, treba ponoviti kako je ovako velik odaziv hrvatskih osnovnih i srednjih škola već u prvoj godini pokretanja natječaja pozitivno iznenadio i same organizatore, ali i naznačio žiriju, koji će ocijeniti vrijednost svih onih koji se natječu, da pred njima nije nimalo jednostavan zadatak.

Svim školama koje sudjeluju u natječaju zahvaljujemo na doprinosu i poticanju učeničke znatiželje, kritičkog promišljanja, medijske pismenosti i kreativnosti literalnog stvaralaštva, koje Jutarnji list potiče radi daljnjeg razvoja profesije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:00