STEM PROGRAMI NAJPOPULARNIJI

Vrh ljestvice najtraženijih škola zauzeli su matematički smjerovi

 Goran Mehkek / CROPIX

Liste ljetnog upisnog roka zaključane su jučer, konačne ljestvice poretka bit će objavljene u petak 13. srpnja, u petak i ponedjeljak slijedi službena procedura upisa u srednje škole. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, 37.829 učenika prijavilo je upis u srednje škole, među kojima njih 2293 ima maksimalnih 80 bodova na temelju ocjena iz osnovne škole.

Sudeći po reakcijama ravnatelja najtraženijih gimnazija s enormnim pritiskom superodlikaša, za iduću upisnu sezonu valjalo bi ozbiljno razmisliti o promjeni upisnog modela baziranog na prosjeku zaključnih ocjena iz osnovne škole.

- Znate li koliko bodova ima učenik koji nam se na listi našao prvi ispod crte? Ima jednu stotinku boda manje od zadnjega na listi! Vjerujem da je to za 14-godišnjaka i njegove roditelje duboko frustrirajuća situacija. To je situacija da čovjek baš padne u tugu - govori ravnatelj zagrebačke V. gimnazije Tihomir Engelsfeld, čiji učenik posljednji na listi, 182. koliko ih primaju, ima 78,84 boda, a učenik pod rednim brojem 183 ima 78,85 bodova.

Priželjkuju pogrešku

Dijete koje ima 0,01 boda manje od posljednjeg na listi ne može upisati njihovu gimnaziju. Sada kada su liste zaključane, to je nemoguće promijeniti. Jedina šansa za tog bi učenika bila izvanredna situacija u kojoj bi se pokazala greška u elektroničkom sustavu, što je, priznaje ravnatelj, gotovo nemoguće očekivati.

- Roditelji su bili tužni, pitali su može li se išta promijeniti. Odgovor je, nažalost, ne - kaže ravnatelj Pete, matematičke gimnazije.

Osvještavanje roditelja i učenika da prirodoslovno-matematički smjerovi gimnazija obrazuju za poslove budućnosti, dovela je ove upisne sezone do pojačana interesa u gotovo svim srednjim školama koje nude te programe. Paralelno, dio općih gimnazija prepoznao je taj trend i uveo matematičke programe. Jedna je od takvih zagrebačka I. gimnazija.

- U matematički razred upisali smo sve učenike s 5.0 - kaže ravnateljica Dunja Marušić Brezetić. I. gimnazija taj je program za jedan razred otvorila lani, a već ove godine ima četiri kandidata na jedno upisno mjesto. I kod njih se dogodila nezgodna situacija jer se na posljednjem mjestu rang ljestvice našlo sedam kandidata s u stotinku istim brojem bodova - 79,92.

Nakon što im se prebacio učenik s 80 bodova, zadnja sedmorica odlikaša su ispala. Škola je iznimno popularna, dijelom zbog palete fakultativnih predmeta, među kojima su strani jezici makedonski i mađarski. Od jeseni učenicima nude na izbor plivanje, a novost je i ponuda predmeta filozofija znanosti.

Rekorderi

Željka Frković, ravnateljica X. Gimnazije Ivana Supeka - škola s najvećim brojem prijava učenika, njih više od 1600, (i ta opća gimnazija ima prirodoslovno-matematički program) kaže da je navala bila strašna: imali su deset puta više prijavljenih nego što mogu primiti, a zadnji upisani ima 77 bodova.

- Najtraženiji nam je program prirodoslovne gimnazije na engleskom jeziku. Tu bismo komotno mogli upisati još jedan razred. Mislim da je problem upisne politike što je bazirana na ocjenama iz osnovne. Djeca su zbog ocjena već od petog razreda pod stresom - kaže ravnateljica, čiju je školu ukupno prijavilo, prema podacima ministarstva, više od 1600 učenika. U ovome trenutku 161 učenik nije uspio ostvariti pravo upisa u neki od prijavljenih programa i morat će čekati jesenski rok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:23