PROBNI KURIKULUM

ZAŠTO U VELIKIM HRVATSKIM GRADOVIMA NEMA INTERESA ZA REFORMU ŠKOLSTVA Od jeseni će se novi program provoditi samo u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi

 
 CROPIX/Jasminka Komar

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je jučer popis škola odabranih za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme ili, kako to ministrica Blaženka Divjak zove, projekt “Škole za život”. Od 215 prijavljenih odabrane su 72 škole, 46 osnovnih i 26 srednjih, ukupno oko pet posto škola u Hrvatskoj.

Eksperimentalnom primjenom bit će obuhvaćeno oko 8700 učenika i oko 1500 učitelja u prvim, trećim i sedmim razredima osnovnih škola te prvim razredima srednjih škola. Za učenike i nastavnike u projektu bit će osigurano 200 milijuna kuna za potrebe opremanja škola, kojima stižu i tableti.

Škole u eksperimentalnom programu radit će od rujna po novim kurikulumima, novim nastavnim materijalima, digitalnim obrazovnim sadržajima i u, kako tvrdi ministrica, opremljenim kabinetima, uz prethodne edukacije i pripreme za učitelje i roditelje koje počinju nakon proljetnih praznika.

Malo prijava

Iako je u javnom pozivu za prijavu škola navedeno da će Ministarstvo kod izbora škola voditi računa o ravnomjernoj raspoređenosti u urbanim i ruralnim područjima, među odabranim školama prevladavaju one u ruralnim područjima. Od 72 odabrane škole, 20-ak ih je iz urbanih sredina. Radoboj, Ludina, Barilović, Cestica, Veliki Grđevac, Suhopolje, Vrbova, Strizivojna, Drenovci, Komletinci, Pleternica, Bračević, Potpićan, Križ, Brestovec Orehovički, Gornja Stubica, Cernik, Jakšić, Orehovica, Tovarnik - neka su od mjesta čije škole od jeseni ulaze u projekt.

Osnovne škole iz velikih gradova manje su zastupljene, dijelom zbog malog broja prijava i očite nemotiviranosti. U Zagrebu, u kojemu je 109 osnovnih škola, prijavilo se samo njih pet, a odabrana je jedna. Od pet prijavljenih zagrebačkih srednjih škola odabrane su tri.

- U Zagrebu su odabrane dvije velike gimnazije i jedna strukovna škola te jedna osnovna škola. U Zagrebačkoj županiji odabrane su tri velike osnovne škole i jedna srednja škola, što ovo područje kada se gleda zajedno stavlja u prosjek cijele Hrvatske po broju škola - tumači pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Međutim, od 72 odabrane škole u Hrvatskoj jedna je iz Splita, drugoga najvećeg grada; a Rijeka ima dvije osnovne i jednu srednju, koliko i Osijek.

U zagrebačkoj osnovnoj školi “Ivan Cankar” dijelom su očekivali da će ući u projekt.

Dosta nepoznanica

- Škola je iznimno aktivna, gledamo prema budućnosti i očekivala sam odabir, tim više što imamo četiri djelatnika koji su bili uključeni u rad stručnih radnih skupina za kurikularnu reformu. To znači da smo škola koja ima viziju i želi raditi. Prednost škole jest i to što od jeseni kreće s jednom smjenom - kaže ravnateljica Silvana Svetličić.

Priznaje da škole nemaju dovoljno saznanja o tome što ih konkretno čeka, no njezin tim vjeruje ravnateljici...

- Podržali su moje ambicije, vjerovali u mene, dok se s druge strane mnogi pitaju što nas čeka i u što se ulazi. I ja sam bila članica jedne od stručnih skupina i nadam se da ćemo imati potporu ljudi iz Ministarstva. U godini nakon eksperimentalne provedbe ionako sve škole očekuje primjena novih kurikuluma, pa zašto onda ne krenuti u to u prvoj godini, kada je podrška sigurno jača - kaže ravnateljica.

Osnovna škole Kralja Tomislava iz Udbine u projekt je ušla kao jedna od dvije odabrane osnovne škole iz Ličko-senjske županije.

- Cilj mojih suradnika jest da nove ideje ne prođu pored nas. Kako je bilo rečeno da će se ravnomjerno gledati i uključenost ruralnih škola, tu smo vidjeli svoju šansu. Ipak, najveći je razlog povećanje informatičke pismenosti i nije zanemariva pomoć opremanja škola. Svakako da su tableti i dodatno opremanje bili jedan od motivatora.

Nama svaka financijska pomoć dobro dođe, jer smo osuđeni na proračun kakav imamo - objašnjava ravnatelj Mirko Dragičević. Na pitanje znaju li u školi što ih od jeseni očekuje, priznaje: - Ne znamo puno, osim ovo iz medija. Što će biti konkretno, iskreno, ja ne znam. Nadamo se da će nam pomoći oni koji su zamislili projekt, jer vidim da rade prilično brzim tempom - zadovoljan je ravnatelj.

Opremanje kabineta

Milena Veseljak, ravnateljica Osnovne škole Side Košutića u Radoboju, u Krapinsko-zagorskoj županiji, ne veseli se toliko obećanim tabletima, koliko opremanju kabineta i drugoj opremi, ali prije svega, kaže, promjeni metoda poučavanja.

- Vjerujem da će biti dobro. Napokon smo na pravome putu da naše škole krenu u dobrom smjeru - kaže. Koliko je upoznata, svaka će škola imati priliku navesti što joj je nužno od opreme, a to mogu biti laboratoriji, glazbeni instrumentarij, sportski rekviziti ili bilo koja druga nužna oprema.

Dio ravnatelja škola koje nisu izabrane jučer je upozorio da im nisu jasni kriteriji izbora, a u Ministarstvu odgovaraju da će im pismeno dostaviti obrazloženja. Navode da će i te škole biti uključene u pripreme. Svih 215 prijavljenih škola podijelili su u dvije skupine, pa će i neizabrane biti uključene u pripremu za kurikularnu reformu. Odabrane škole do rujna mogu očekivati četiri posjeta ekipa iz Ministarstva.

- Želimo razriješiti sve dileme, nitko u eksperimentalnom programu neće biti sam. Za učitelje, stručne suradnike i ravnatelje planirana je višemjesečna edukacija, vodit će je mentori zajedno s domaćim i stranim stručnjacima. Cilj je da učitelji u rujnu samouvjereno i kompetentno uđu u učionice - poručuje pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Škole u većim gradovima:

Zagreb

1 osnovna

3 srednje

Split

1 osnovna

0 srednjih

Rijeka

2 osnovne

1 srednja

Osijek

2 osnovne

1 srednja

Zadar

0 osnovnih

1 srednja

Šibenik

0 osnovnih

1 srednja

Vukovar

1 osnovna,

0 srednjih

Varaždin

1 osnovna

1 srednja

Dubrovnik

1 osnovna

0 srednjih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:00