NOVI ŠEF HDZ-a SVE BLIŽI OSTAVŠTINI GOJKA ŠUŠKA

Piše Mladen Pleše: Karamarko protiv utemeljitelja HDZ-a: Što je ostalo od Tuđmana? Šeks

Unatoč najavama predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se njegova stranka vraća političkim i ideološkim korijenima Franje Tuđmana, najveća oporbena stranka, ako je suditi po javnim istupima novih stranačkih čelnika, ne ide baš u tom smjeru. Zapravo se sve više udaljava od političkog nasljeđa utemeljitelja stranke, a sve je bliža ideološkoj ostavštini bivšeg ministra obrane Gojka Šuška i nekadašnje sive eminencije Ivića Pašalića.

Upravo ovih dana svjedočimo vrhuncu osporavanja Tuđmanove političke ostavštine. Vladimir Šeks, u želji da se dodvori novom šefu stranke, u tomu je otišao najdalje: izjavio je kako je Tuđman zbog teške bolesti izgubio moć rasuđivanja pa je potpisao s Alijom Izetbegovićem sporazum kojim se Hrvatska, kako se tvrdi, odrekla dijela teritorija u korist BiH. Optužiti Tuđmana da je htio pokloniti dio državnog teritorija, i to u doba kada se zamalo zaratio s trupama NATO-a kod Martin Broda zbog jednog spornog područja na granici između dvije države, doista je vrhunac političkog licemjerja. Pogotovu stoga što je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić odmah upozorio kako je Tuđman odlučio potpisati sporazum s BiH tek nakon što su mu to savjetovali iz Hidrografskog instituta i nakon što su pomno proučeni svi katastarski dokumenti te obavljene konzultacije sa stručnjacima. Osim toga, dok je Tuđman bio živ, nitko iz Vlade i HDZ-a nije osporavao njegovu odluku o sporazumu s BiH.

Nova generacija

No ta “dosljednost” krasi i novu generaciju HDZ-ovih političara. Donedavni član najužeg vodstva HDZ-a ovih nam je dana ispričao: “Odmah nakon što je potpisan sporazum o rješavanju graničnih sporova sa Slovenijom, Davor Stier i Davor Božinović, koji su u ime Vlade sudjelovali u pregovorima s Ljubljanom, predložili su Jadranki Kosor da ratificira sporazum s BiH koji je potpisao Tuđman. Sada, međutim, Davor Stier traži od Vlade da ne žuri s ratifikacijom.”

Zbog problema s granicom političari SDP-a i HDZ-a našli su se u paradoksalnoj situaciji. Dok predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko traži odgodu ratifikacije sporazuma, SDP-ov predsjednik Zoran Milanović tvrdi da se obveze koje je preuzeo bivši predsjednik HDZ-a i države moraju poštovati. Vlada, upozorava Milanović, nema druge alternative nego čuvati vjerodostojnost države te pokazati da ima jednake kriterije u odnosu na svoje susjede. Ne može se, naime, tražiti od Slovenije da ratificira sporazum o ulasku Hrvatske u EU, a da Hrvatska ne ratificira sporazum koji je potpisan s BiH.

No, Šeksove uvrede na račun Tuđmana te Karamarkovo i HDZ-ovo osporavanje njegova potpisa na sporazumu s Izetbegovićem nisu jedini znak udaljavanja od politike prvog predsjednika HDZ-a. Bivši istaknuti član HDZ-a objašnjava da je takvo ponašanje posljedica političkog i ideološkog glavinjanja vodstva stranke.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:23