DOMIŠLJATI NORVEŽANI

Pravi heroj: Vojni pilot za 25 minuta prevalio 450 kilometara i spasio život umirućeg pacijenta

Norveški F-16
 REUTERS

Život jednog pacijenta u Norveškoj spašen je zahvaljujući brzom razmišljanju medicinskog tima i još bržim pilotima norveškog ratnog zrakoplovstva, piše Guardian.

Početkom ovog mjeseca umirući pacijent hitno je trebao proceduru poznatu kao izvantjelesna membranska oksigenacija, ali bolnica u gradu Bodøeu u središnjoj Norveškoj nije imala medicinsku opremu da izvede potrebni postupak.

No, potrebni uređaj imala je bolnica u 450 kilometar udaljenom Trondheimu, a osoblje te medicinske ustanove dosjetilo se da su obližnjoj zračnoj luci dva F-16 vojna lovca koji se upravo spremaju poletjeti. Brzo su nazvali norveške zračne snage i rekli što im treba, a oni su odmah izašli u susret.

- Nisu postavljali nikakav pitanja, osim koliko je velik uređaj koji nam treba - kazao je Anders Wetting Carlsen, glavni liječnik bolnice Svetog Olafa u Trondheimu.

Uređaj je natovaren u vojni zrakoplov, a pilot se punom brzinom uputio prema Bodøeu gdje stigao za 25 minuta i tako spasio život pacijentu.

- Inače nam za tu udaljenost treba 35 minuta, ali se pilot požurio s obzirom na prirodu i hitnost našeg tereta - kazao je šef eskadrile Borge Kleppe za norveški dnevni list Verdens Gang.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:34