ISPOVIJEST GLUMICE

PUT OD VRHA DO DNA 'U Engleskoj sam bila glavna zvijezda BBC-ja, a u Hrvatskoj nemam posla!'

Danira Gović, nakon 14 godina provedenih u Londonu, gdje je u kazalištu i u tv serijama glumila s brojnim zvijezdama, poput Kelly Osbourne, Joan Collins i Paule Abdul, vratila se u rodni Šibenik i sada ne može naći posao

Malo je onih koji se mogu pohvaliti da su u svijetu puno poznatiji nego u Hrvatskoj. Jedna od njih svakako je i glumica Danira Gović koja se prije nekoliko godina u rodni Šibenik vratila iz Londona, gdje je u kratkom roku od epizodistice postala glavna zvijezda serije koja se na velikom BBC-u emitirala u udarnom terminu.

Riječ je o seriji “Hotel Babylon” koja se i u nas emitirala neko vrijeme, a u kojoj je zanosna Šibenčanka glumila sobaricu Tanyu Mihajlovu. Iako je trebala biti samo sporedan lik, bez ijedne rečenice teksta i samo u jednoj epizodi, već u 2. sezoni napisali su cijelu jednu epizodu samo za njezin lik, a u 4. sezoni već je bila jedna od glavnih zvijezda serije. Iako je serija bila vrlo popularna i na BBC-u se emitirala u 21 sat, snimanje 5. sezone nije nastavljeno, a Danira se odlučila vratiti u Šibenik i roditi dijete.

Iako ne otkriva koliko ima godina (to se damu ipak ne pita), priča se da je ekipa “Hotela Babylon” isprva tražila 19-godišnju Ruskinju, a Danira je u to vrijeme već bila starija. No, spasila ju je agentica koja je malo “frizirala” njezine podatke, a glumačke sposobnosti dojmile su se producenata pa su je uvrstili u ekipu s brojnim zvijezdama, poput Kelly Osbourne, Joan Collins i Paule Abdul.

Problem s vizom

No, mnogo je zanimljivija priča kako je Danira, zapravo, ušla u svijet glume. Bilo je to 1993. kad se sa svjedodžbom šibenske srednje Ekonomske škole odlučila otisnuti iz ratom poharane Dalmacije. Roditelji su joj to dugo branili, no naposljetku su popustili pa je Danira odlučila otići u svjetsku metropolu - New York. No, kako je bilo problema s vizom, završila je u britanskoj prijestolnici gdje se na tri mjeseca zaposlila kao bebisiterica. Čuvala je djecu i učila engleski jezik, no ubrzo je shvatila da su troškovi života u Londonu znatno veći nego što tim poslom može zaraditi.

Stoga je tražila drugi posao i pronašla ga u londonskom Nacionalnom kazalištu (National Theatre). Ondje se zaposlila kao konobarica i godinu dana provela poslužujući ponajveće zvijezde engleskoga glumišta.

- Zaposlenicima kazališta karte za većinu predstava bile su besplatne, a ako si bio dobar s prodavačima karata, mogao si ući besplatno na svaku predstavu. Tako sam ja u to vrijeme gledala sve predstave koje su igrale. Tu sam se, zapravo, zaljubila u glumu i u kazalište jer sam dotad u kazalištu bila samo jednom, sa školom - otvoreno govori Danira.

U njoj se probudila želja da se i sama okuša na “daskama koje život znače”, pa je počela obilaziti sve glumačke radionice i tečajeve koji su se nudili u turbulentnom kulturnom životu britanske metropole. No, to svakako nije bilo dovoljno za dobivanje iole ozbiljnije glumačke ponude pa je Danira zacrtala svoj put: upisat će barem jedan stupanj glumačke akademije Arts Educational School of Acting London. Prošla je rigoroznu selekciju i ušla u dvadeset kandidata, među više stotina koji su se borili za mjesto na prestižnoj akademiji.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:48