ZAVJET ŠUTNJE

SINDIKATI RADE ONO PROTIV ČEGA SE BORE Ribić outsourcao održavanje Sindikalnog doma

'Mi smo svojim članovima podnijeli izvještaj na Saboru. Nemam drugih izjava,' rekao je Ribić
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Zavjet šutnje vlada u novom Sindikalnom domu. Novinari u njega ne smiju, poslovni prostori su uglavnom prazni, a svi podaci o tome tko novom 46,5 milijuna kuna vrijednom zgradom trenutno upravlja, tko će u nju useliti i koliko stoji njeno održavanje- proglašeni su poslovnom tajnom.

Sindikalni dom sa svojih oko 3000 četvornih metara poslovnih prostora dosad je najambiciozniji građevinski poduhvat Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i njihovog šefa Vilima Ribića. Završetak radova proslavljen je uz puno samohvale.

- Zahvaljujući radu na toj zgradi, u krizi je hranu na stol svojim obiteljima donosilo više od 100 radnika Tehnike. Suprotno svim špekulacijama i podmetanjima u pet godina napora da nešto ostavimo budućim generacijama i ojačamo sindikalni pokret, završili smo zgradu. Opremili smo je štedljivo i od hrvatskih dobavljača. Novac od članarina nismo pojeli, podijelili na piceke i pajceke ni kupovali sindikalne izbore, već smo stvorili novu vrijednost - govorio je Ribić na otvorenju.

Odluka o gradnji Sindikalnog doma donesena je još 2006. godine, a u nju su investirali Ribićev sindikat i Sindikat hrvatskih učitelja. Novac su namaknuli iz članarina svojih preko deset tisuća članova, a u tu svrhu osnovali su tvrtku Sindikat Gradnja koja je rukovodila izgradnjom. Sami radovi povjereni su tvrtci Tehnika na zadnjem od čak devet natječaja koji su provedeni. Odabrani su jer su ponudli uvjerljivo najpovoljniju cijenu.

Zgrada na adresi Florijana Andrašeca 18/A se gradila dvije godine, a završena je lani kada je obavljen tehnički pregled i za nju dobivena uporabna dozvola. Ima šest katova, prizemlje i potkrovlje te tri podzemne etaže sa parkirališnim mjestima.

Gornja tri kata namijenjena su sindikatima, donja tri za iznamljivanje drugim tvrtkama, a na prvom katu su konferencijske dvorane koje će se također iznajmljivati.

Održavanje zgrade trebalo bi se financirati od najma, međutim dosad se u poslovne prostore, kako neslužbeno doznajemo, nitko nije uselio.

I to su sve informacije koje se o Sindikalnom domu službeno mogu doznati.

One su u sklopu izvještaja Odbora za financije predočene članovima NSZVO-a predstavljene na Osmom Saboru 31. svibnja ove godine.

- Revizorska kuća Hodicon obavila je reviziju i utvrdila da zgrada danas vrijedi 15 posto više od onog što je u nju uloženo, dakle oko 7,2 milijuna eura, a iako se može smatrati da je zemljište u trenutku kupnje precijenjeno, zbog cijene izgradnje niže od prosjeka projekt je uspješan, ukratko je sažetak tog izvješća.

Prema podacima agencije za nekretnine koja im vodi iznajmljivanje prostora, svi katovi velebnog Sindikalnog doma raspolažu sa kompjuterskim podovima, spuštenim stropovima i opremljeni su sa svim potrebnim instalacijama te čajnom kuhinjom i toaletima na svakoj strani svakog kata.

Sindikalci na internetu prostore iznajmljuju po 12 eura za kvadrat, što je, kažu nam sturčnjaci, u prosjeku cijene ostalih poslovnih prostora tog dijela grada. Zajedničke troškove, dakle održavanja procjenjuju na 2,5 eura, a za zakupljivanje pojedinačnog parkirnog mjesta traži se 80 eura.

Minimalni period zakupa za sve zainteresirane je tri godine, a unaprijed se mora platiti za razdoblje od tri mjeseca. Dosad je u zgradu uselio samo jedan kafić i to u njeno prizemlje.

Ostatak je gotovo prazan, a radi tek tajništvo Matice Sindikata (koja okuplja 11 sindikata, uključujući i Ribićev i ukupno 64 tisuće članova) te, kako nam kažu na telefon, računovodstvo.

Međutim, nejasno je tko zgradom doista upravlja i koliko stoji njeno održavanje.

Naime, zahtjev Jutarnjeg za obilaskom i informacija odbijen je još prije dva tjedna sa tezom da zgrada ne pripada Matici Sindikata.

- Poslovna zgrada nije zgrada Matice hrvatskih sindikata već zgrada u vlasništvu društva Sindikat gradnja d.o.o. Osobe ovlaštene za davanje izjava u inozemstvu su do daljnjega, odgovara nam glavna tajnica Matice, Mirela Bojić.

Nema nas stoga tko primiti. To ni ne čudi jer Sindikat gradnja prema podacima Poslovne.hr ionako ima točno 0 zaposlenih i samo dvije odgovorne osobe- direktora Zorana Kovača i prokuristicu Andreju Škvorc. A oni nam se unatoč brojnim višednevnim pozivima i službenim email zahtjevima za informacijama nisu javili dulje od deset dana. Tvrtka je prošlu godinu završila sa 177 tisuća kuna minusa, i oko 680 tisuća kuna tekućih obaveza.

No, javio nam se zato Vilim Ribić i bio je jako ljut.

- Podatke koje vi tražite su poslovna tajna. Pozivate se na točno izvještavanje javnosti, ali tražite nekorektne informacije. Sindikat gradnja je privatna tvrtka i oni vam ni ne moraju odgovoriti na pitanja o poslovanju. Mi sa njima nemamo nikakve veze - kaže nam Ribić kojeg smo zatekli na odmoru. Poručuje nam još i da ne moramo brinuti tko čisti i održava zgradu.

Međutim, da nemaju veze sa Sindikat Gradnjom i nije potpuno točno jer to trgovačko društvo su njegov i sindikat hrvatskih učitelja osnovali 2008. godine s ciljem da se izgradi Sindikalni dom. Na istoj su adresi. Na službeni telefonski broj koji pripada trgovačkom društvu Sindikat gradnja - javlja se tajnica Matice Sindikata!

- Ne znam ja koga ste zvali. Mi kao sindikat vama ne želimo dati te informacije. Vaš medij dezinformira javnost oko sindikata i vi bi najradije da mi svi propadnemo. Nije korketno da tražite te podatke - govori nam Ribić.

A tražili smo slijedeće osnovne informacije: tko je vlasnik zgrade, tko njome sada upravlja, tko ju sada održava, tko obavlja zaštitarske poslove, a tko usluge čišćenja?

Za Ribića je riječ o poslovnoj tajni.

- Mi smo svojim članovima podnijeli izvještaj na Saboru. Nemam drugih izjava - zaključio je...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:33