OMOGUĆAVA MASTERCARD

SMARTSPENDING DNEVNIK NOVCA Jedan dan s Matom Jankovićem: evo gdje smartchef kupuje najbolje meso, povrće i vino, a gdje pije omiljenu kavu!

Proveli smo dan s poznatim hrvatskim chefom Matom Jankovićem koji je, kako sam kaže, vrlo jednostavan čovjek koji ima svoju rutinu. Kao i svi mi - ima svoja najdraža mjesta koja su provjereno dobra i tu "gubi dane" uvijek kada ima vremena. Uz to, kaže, lijepo je doći negdje gdje te svi znaju i poznaju tvoje afinitete.
 Biljana Blivajs / CROPIX

1. MOJA OMILJENA KAVA

Jedno od omiljenih mjesta Mate Jankovića je Eliscaffe. Budući da tamo već sedam godina gotovo svaki dan pije kavu, ne čudi što ga pozdravlja svaki gost kafića, a konobarica ga ni ne pita što želi, već mu jednostavno donese njegov omiljeni vrlo kratki espreso.

- Ovdje je definitivno najbolja kava u Zagrebu. Jedino što možete naručiti je kava koja je izvrsna i tu započinjem svoj dan – govori nam slavni chef.

Eliscaffe, naime, nije uobičajen kafić i njega posjećuju pravi zaljubljenici u kavu, objasnio je Janković. Ovaj je zagrebački kafić i svjetski poznat te je čak i Financial Times pisao o njemu, Mate Janković pokazao nam je članak u kojem piše kako je to jedan od 600 najboljih barova za kavu na svijetu. No, osim po izvrsnoj kavi, ono po čemu je Eliscaffe također specifičan jest činjenica da se ondje – nažalost - plaća isključivo gotovinom.

Zagreb, 151118.
Jedan dan sa chefom Matom Jankovicem.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

2. MOJA OMILJENA TRŽNICA

Sljedeće mjesto je bilo čak i očekivano. Naime, kao i svaki kuhar, i Mate Janković se prije pripremanja obroka mora opskrbiti potrebnim namirnicama pa je dio njegove rutine i posjet tržnici. Stoga smo obišli Dolac, najpopularniji zagrebački plac.

- Idemo kod mojih Dalmatinaca – poveo nas je Janković, a njegovi Dalmatinci su ga pozdravili već na nekoliko metara. - Što danas spremaš, Mate? - pitala ga je prodavačica.

Trebalo je ipak sve dobro promotriti, a i pomirisati. Rogač, mandarine, raštika i blitva bile su odabir našeg smartchefa. Nažalost – i ovdje se može platiti samo gotovinom, rijetko koji trgovac na Dolcu prima kartice.

Zagreb, 151118.
Jedan dan sa chefom Matom Jankovicem.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

3. MOJA OMILJENA MESNICA

Nakon toga spustili smo se u zatvoreni dio najveće zagrebačke tržnice Dolac i posjetili mesnicu. Da budemo potpuno precizni, otišli smo kod Franceka.

- Ovo je moj najdraži mesar – rekao je slavni kuhar, a prema osmijehu mesara bilo je i više nego očigledno da je osjećaj obostran.

No, nije bilo samo osmijeha na licu, već su dva ljubitelja mesa ušla u duboku raspravu o Francekovoj ponudi. Za to su vrijeme mesnicu posjetili i drugi kupci te smo primijetili da - mesnica Francek nudi i bezgotovinsko plaćanje! Napokon mogućnost izbora. Nakon Franceka bacili smo se u potragu za nedavno otvorenom mesnicom Santoku koja se takodjer nalazi na Dolcu.

- Baš sam neki dan čitao o tome, izgleda odlično, 'ajmo pogledati – znatiželjan je bio Janković.

Marinirana krilca, ražnjići, rebrica te razne pljeskavice, samo su dio ponude ove mesnice u kojoj se također može platiti karticom. Bezgotovinsko je plaćanje uvedeno odmah, a isto se nudi i u poslovnici mesnice Santoku u zagrebačkom Folnegovićevom naselju. Uz to - oni četvrtkom nude 10% popusta na plaćanje Mastercard i Maestro karticama.

#SMARTSPENDING DNEVNIK NOVCA: KAKO PAMETNIJE TROŠITI

4. MOJ NAJDRAŽI WINE BAR

Ukusni obrok najbolje je zaliti dobrim vinom pa nas je slavni kuhar odveo na kušanje vina. Posjetili smo njegov omiljeni wine bar Vivat fina vina u Martićevoj u - koji se nalazi točno preko puta vinoteke Vivat.

- Ovo vino je odlično, super bi išlo uz patku ili prepelicu – dvoumilo se iskusno nepce Mate Jankovića.

A konobar je na naše pitanje u čuđenju odgovorio: - Da, naravno da se može platiti karticom.

Kada je Janković odlučio koje se vino najbolje slaže sa specijalitetom koji planira pripremiti, prešli smo na drugu stranu ulice i našli se u vinoteci Vivat koja je, povjerio nam se, njegova verzija Disneylanda. I doista, izraz lica Mate Jankovića odgovarao je onom dječjem kada vidi lika iz omiljenog crtića ili, pak, igračku koju želi. Uz to, budući da je primijetio dolazak novog asortimana, možemo zaključiti da je slavni chef zaista redovni posjetitelj ove vinoteke. Tamo nam je pokazao svoja omiljena vina i savjetovao kako ih kombinirati s obrocima. No, osim raznih vrsta vina, ova vinoteka u svojoj ponudi ima i čaše i dekantere, a svaki gostoprimac mora imati oboje, objasnio nam je Janković.

- Ako želite zadiviti goste, bitno je imati lijepe čaše i dekanter, a ovo je najbolje mjesto za kupiti navedeno i to po dobroj cijeni – rekao je i pokazao nam koje si je čaše on kupio u vinoteci u kojoj se sve može platiti karticom - vino, čaše, čokolade i ostale delicije u ponudi.

Zagreb, 151118.
Jedan dan sa chefom Matom Jankovicem.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medija i Mastercarda, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:16