OMOGUĆAVA MASTERCARD

#SMARTSPENDING DNEVNIK NOVCA: SMARTCHEF JANKOVIĆ ZA JUTARNJI Trećina mjesečnog budžeta odlazi na hranu: “Moji savjeti kako kupovati dobre namirnice”

U specijal serijalu #SMARTSPENDING donosimo analize i preporuke desetero stručnjaka za monetarnu politiku, osobne financije i digitalni shopping koji za vas istražuju kako pametnije trošiti online, kako kontrolirati osobni proračun i kako će izgledati budućnost bez papirnatog novca. Kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku i Smartspending planer potrošnje, građani Hrvatske najviše kućnog budžeta troše na hranu. U ovom prilogu poznati hrvatski kuhar Mate Janković prvi puta otkriva kako pametno kupovati hranu te kako do najpovoljnijih i najkvalitetnijih namirnica.
 Tomislav Kristo / CROPIX

1. Kupujte uvijek sezonske namirnice

Objašnjenje: sezonskih namirnica ima u velikim količinama i zato im cijena pada.

2. Pripremajte zimnicu i sami konzervirajte hranu

Objašnjenje: kupovinom namirnica pred kraj sezone na veliko rušimo njihovu cijenu te pripremom zimnice dugoročno štedimo na proizvodima koje ćemo trebati preko zime. Naravno, nije zanemariva ni kvaliteta.

3. Ribu kupujte na kraju radnog vremena ribarnice

Objašnjenje: cijene su niže jer riba ima ograničen vijek trajanja pa trgovci u pravilu spuste cijene.

Zagreb, 130618.
Kino Tuskanac.
Mate Jankovic sa novom kuharicom Croatian cookbook.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

4. Potrudite se napisati listu stvari koje trebate

Objašnjenje: kada krećete u shopping s listom puno ste precizniji, brži i ne kupujete stvari impulzivno već ciljano, precizno i one koje zaista trebate.

5. Ne kupujte vrećice po dućanima već nosite svoje platnene torbe

Objašnjenje: ovo ima višestruki efekt. Štedite novac kojeg se na godišnjoj razini nakupi, ali i čuvate prirodu jer je plastika jedan od najvećih zagađivača.

6. Planirajte obroke unaprijed

Objašnjenje: planiranje obroka 3 do 4 dana unaprijed dokazano štedi novac i vrijeme. Spajajući ostatke možete napraviti fine obroke ako planirate unaprijed.

7. Kupujte uvijek kod istih trgovaca na tržnici

Objašnjenje: trgovci znaju nagraditi vjernost popustom.

#SMARTSPENDING DNEVNIK NOVCA: KAKO PAMETNIJE TROŠITI

8. Svoju špajzu dobro organizirajte

Objašnjenje: uvijek pazite na istek roka te starije namirnice trošite prije, tako ćete manje bacati te ćete manje nagomilavati nepotrebne stvari.

9. Kušajte nove stvari

Objašnjenje: postoje jeftinije namirnice koje sa malo kulinarskog znanja mogu zasjati. Uložite svoje vrijeme u kulinarsko znanje.

Zagreb, 170516. 
Bistro Pod zidom.
Promocija slovenske vinarije Batic uz jela koja je spremio Mate Jankovic. Posluzena su cetiri sljeda jela i sest vina.
Na fotografiji: Mate Jankovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

10. Ne preskačite no name brandove i robne marke

Objašnjenje: vrlo često su te no name proizvode napravili upravo brendovi čije proizvode kupujete.

11. Kupujte veće količine stvari koje mogu trajati

Objašnjenje: ulje, brašno, šečer, tjesteninu i ostale trajne stvari mogu dugo stajati te ćete si uštediti odlaske u dućan, a time i novac.

12. Potrudite se ići u dućan siti

Objašnjenje: glad potiče impulzivnu kupnju, a i uštedit ćete novac na grickalicama.

13. Ne kupujte stvari samo zato što im je cijena dobra

Objašnjenje: kupite ih jer ćete ih koristiti.

14. Uložite u posuđe

Objašnjenje: jeftinije posuđe kratko traje te dijelovi otpadaju, kupite posuđe koje ćete imati cijeli život.

15. Između marketa i tržnice za kupovinu voća i povrća birajte tržnicu

Objašnjenje: naravno da su nam marketi pristupačniji, a i svaki kvart ima market, ali cijene i kvaliteta namirnica su na strani tržnice.

16. Ne kupujte predhodno rezane salame ili meso

Objašnjenje: meso ili salame su češće jeftinije ako ih date rezati na pultu kod prodavača ili mesara.

17. Kupujte kvalitetniji i trajni kruh

Objašnjenje: često su pekarski proizvodi nekvalitetni pa drugi dan i nisu za upotrebu, kupovanjem trajnijih pekarskih prozivoda produljujemo vrijeme konzumacije.

#SMARTSPENDING DNEVNIK NOVCA: KAKO PAMETNIJE TROŠITI

18. Kada kupujete začine kvalitetno ih skladištite

Objašnjenje: začini su izuzetno skupa stvar u odnosu na količinu, često hlape i gube svojstva ako nisu kvalitetno skladišteni i u kvalitetnim posudama.

19. Ako imate prostora sadite začine

Objašnjenje: lisnati začini imaju ograničen vijek trajanja, ako posadite bosiljak, mentu ili vlasac dugoročno ćete uštedjeti, manje ćete bacati i imat ćete svježe začine uvijek pri ruci.

20. Uvijek budite susretljivi i pristojni s ljudima kod kojih kupujete

Objašnjenje: gradnja odnosa s ljudima koji vam prodaju hranu nudi puno lijepih trenutaka te namirnice bolje kvalitete i svježine.


Projekt Smartspeding Dnevnik Novca napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:19