PIŠE NENAD POLIMAC

'Spirala', francuska TV senzacija koja osvaja svijet: Europski odgovor na genijalnu ‘Žicu’

Pravo je čudo što dosad nismo vidjeli ‘Spiralu’ na našim kanalima. Ta bi nam serija bila puno bliža od izvanredne ‘Žice’, koja se ipak bavila švercom droge u afroameričkim kvartovima: neobuzdani policajci, nesposobni suci, korumpirani gradonačelnici i svemoćni političari - to je stvarnost koju puno bolje poznajemo

Kapetanica Laure Berthaud vrsta je policajca kakve još niste vidjeli u televizijskim serijama. Najprije njezine vrline. Odana je ljudima iz svoga tima i nema osobitih predrasuda. Kada procijeni da je njezin pomoćnik, poručnik Gilles Escoffier zvan Gilou, na rubu da postane ozbiljan ovisnik o kokainu, ona organizira njegovo “skidanje” s droge u privatnom stanu uz danonoćni nadzor. Kada je u pitanju seks, ne voli da puno toga ostane neizrečeno. U pravilu, ona prva pristupa muškarcima, pa bez obzira je li to pomoćni tužitelj Pierre Clément, koji izgleda poput mladog Georgea Clooneyja, ili njezin kolega arapskog podrijetla Samy Aroune. Seks, dakako, uključuje i emocije, ali je ona njima spremna i manipulirati. Nakon što joj oduzmu važan slučaj i predaju ga višepozicioniranoj kriminalističkoj brigadi, ona se spetlja sa šefom potonje Vincentom Brémontom, pa je ponekad teško procijeniti čini li nešto zato što joj se njezin izbranik zbilja sviđa ili zato da dobije vlastite poene u istrazi.

Sve je počelo 2006.

Čime dolazimo i na njezine mane. Spremna je slagati u trenu da bi sačuvala autoritet, mirno tolerira batinanje osumnjičenika, u čemu osobito uživa Gilou, a ponekad kao da je pred živčanim slomom: opsesivno je predana poslu, pa danima ne spava, a katkad joj je draže prenoćiti u autu, nego kod kuće. Nema obitelji, osamljenica je i ne bi se baš reklo da je zgodna.

Laure Berthaud (igra je nama ne osobito poznata Caroline Proust) junakinja je nove francuske televizijske senzacije, kriminalističke serije “Spirala” (original “Engrenages” bolje bi bilo prevesti kao zupčanici, no potpuno je razumljivo zašto se međunarodnom tržištu više dopao ovakav naslov). Francuzima ona nije osobita nova, prva sezona od osam jednosatnih epizoda premijerno se počela emitirati u siječnju 2006. godine, a ovoga rujna na programu je četvrta sezona (peta i šesta sezona već su naručene), međutim, međunarodni odjek “Spirale” upravo se sada zahuktava. Ispostavilo se da je to najprodavaniji francuski televizijski proizvod posljednjih godina, serija je otkupljena u preko 70 zemalja, a ponajbolju reklamu napravio joj je BBC 4, kvalitetni kanal britanskog televizijskog diva (koga nazivaju “inteligentnom alternativom srednjostrujaškoj televiziji”), kada ju je pozicionirao u termin subotom uvečer, nadajući se uspjehu koji je prije toga postigao sjajnom danskom serijom “Ubijanje”.

Američka verzija

“Spiralu” je prosječno pratilo 200 tisuća gledatelja, što za britanske standarde nije bog zna što, no mediji i internetski portali su počeli vrvjeti komentarima i pohvalama seriji koja donosi posve novi svijet: nije bilo baš lako ući u finese francuskog pravosudnog sustava, u kojem policajci, suci i tužitelji upadaju jedni drugima u sobe, no jednom kada ste se zagrijali za zbivanja, to se nije pokazalo kao osobit problem. BBC 4 - koji je od druge sezone jedan od koproducenata serije - bio je prezadovoljan odjekom, a u proljeće je objavljeno da je američki Netfix, najveći distributer online video sadržaja, uvrstio “Spiralu” u svoju ponudu, kao prvu dramsku seriju koja nije na engleskom jeziku. Ubrzo potom doznalo se da su otkupljena prava za američku verziju “Spirale” (to je već napravljeno s danskim “Ubijanjem” i pothvat se pokazao vrlo uspješnim), projekt razvija kompanija oskarovca Sama Mendesa (“Američka ljepota”, novi film o Jamesu Bondu “Skyfall”), scenarije za prvu sezonu piše Meredith Stiehm, autorica predloška za hvaljenu TV seriju “Domovina”, a radnja će se - umjesto u Parizu - odigravati u Philadelphiji.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:42