LJUBLJANSKA BANKA

Štedišama duguju 2 milijarde eura

Slovenci su za prebijanje dugova, dok naša strana izričito traži isplatu štednih uloga u cijelosti

ZAGREB - Izjava slovenskog premijera Boruta Pahora da bi se moglo potražiti “pravedno rješenje” za isplatu hrvatskih štedišta Ljubljanske banke potaknulo je nagađanja što je pritom imao na umu.

Slovenski list Finance pretpostavlja da bi to moglo značiti nastavak pregovora, a za Milivoja Žugića, odvjetnika hrvatskih štediša, pravedno rješenje podrazumijeva “da se u cijelosti isplati dug prema 140 tisuća ljudi u Hrvatskoj koji potražuju oko 150 milijuna eura, bez kamata”.

Dug poduzeća

Stajališta dviju strana do danas su ostala nepomirljiva. Slovenci su inzistirali na pristupu da je njihov dug prema hrvatskim štedišima otprilike jednak njihovim potraživanjima od hrvatskih poduzeća. Stoga je za njih najbolje rješenje “prebiti” dugove. Hrvatskoj je takva računica bila neprihvatljiva.

Prema brojkama kojima raspolaže HNB, zarobljena devizna štednja iznosila je 820 milijuna maraka, ili oko 400 milijuna eura.

Isplata vjerovnika

Hrvatska država preuzela je dio duga prema hrvatskim štedišama, a oko 150 milijuna eura ostalo je nepreneseno. Neke procjene govore da je dug prema štedišama od 160 milijuna eura zbog kamata narastao na oko dvije milijarde eura.

Moguće rješenje Finance vidi u tome da Hrvatska otkupi potraživanja LB-a prema hrvatskih poduzećima, a koja po njihovoj računici iznose 404 milijuna eura, i na taj način isplati vjerovnike, odnosno štediše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:47