1 NAPREMA 99

Strahovita nejednakost u 'obećanoj zemlji': Bogati tamo žive 15 godina dulje od siromašnih!

Siromašniji stanovnici San Francisca, Los Angelesa i New Yorka dulje su zdraviji od stanovnika u industrijskim zonama i na manje bogatim područjima zemlje. Stručnjaci ne znaju zašto je tako
 Reuters

Novac i mjesto prebivališta imaju veliku ulogu u određivanju očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Državama, zaključak je studije objavljene u ponedjeljak u kojoj se tvrdi da najbogatiji Amerikanci žive u prosjeku 15 godina dulje od siromašnih.

Najbogatiji američki državljani - što znači 1 posto populacije - živi u prosjeku 15 godina dulje od svojih sugrađana s malim prihodima, navodi se u istraživanju ekonomista Raj Chettyja sa Stanfordova sveučilišta objavljenom u Časopisu američke liječničke udruge (JAMA).

Autori su do tog zaključka došli na temelju milijarda podataka američke porezne i mirovinske službe. Oni pokazuju da bogati žive dulje bez obzira gdje žive. Kod siromašnih, mjesto prebivališta ima veću ulogu u životu i smrti.

Siromašniji stanovnici San Francisca, Los Angelesa i New Yorka dulje su zdraviji od stanovnika u industrijskim zonama i na manje bogatim područjima zemlje. Stručnjaci ne znaju zašto je tako.

Primjerice, rezultati pokazuju da Amerikanci s niskim godišnjim prihodom od oko 23.000 dolara imaju velikih izgleda da požive do 89. S druge strane, oni s manjim prihodima u Detroitu, sjedištu američke automobilske industrije, i u drugim industrijskim gradovima, u prosjeku ne dožive 74.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:25