BESKUĆNIK

Sve izgubio do 18. i sad je na cesti

Neven Rauk: Kad mi je baka kao maloljetniku ostavila dio kuće i zemljište, bio sam meta iskusnih lisaca jer se socijalna skrb nije za mene brinula.

ZAGREB - Neven Rauk, 24-godišnji mladić kojeg su u siječnju pretukli mrzitelji homoseksualaca nakon što je naslijepo s njima dogovorio sastanak, o čemu je Jutarnji prvi izvijestio, posljednja tri mjeseca spava u prenoćištu za beskućnike u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici!

Neven je živio s roditeljima i bakom na zagrebačkom Ksaveru. Bila je to nesređena obitelj. Majka je umrla prije 10 godina, nakon čega je otac Dražen Smaić, inače sklon piću, sve češće zlostavljao Nevena i baku Blanku. O nepokretnoj baki Neven se, kaže, sam brinuo, zbog čega je izostajao iz škole, a ponekad su mu pomagale susjede Kata Gelo i Leda Škreblin. Baka Blanka stekla je austrijsku mirovinu u iznosu od 1600 eura. Punomoć na mirovinu dala je Nevenovu ocu Draženu koji je, kaže Neven, jednom mjesečno odlazio u Graz po novac.

Bakino nasljedstvo

- Otac je rasipno trošio, a za prvi svibnja 2002. strpao je moje stvari u vreće za smeće i izbacio ih na ulicu. Centar za socijalnu skrb Medveščak već ga je bilježio kao zlostavljača obitelji, a taj je incident bio okidač da mu oduzmu očinstvo. Tada je otišao od nas, a umro je prije tri godine - kaže Neven.

Te 2002. baka Blanka nije se mogla skrbiti o maloljetnom unuku. Centar za socijalnu skrb Medveščak Nevenu je dodijelio skrbnicu: susjedu Katu Gelo. Baka Blanka umrla je u rujnu 2002., a maloljetnom Nevenu ostavila je nasljedstvo: kat kuće od sto kvadrata i dio okućnice - građevinsko zemljište od 1100 kvadrata (preostalih 1100 kvadrata pripalo je rođacima).

Kao maloljetni nasljednik bez roditelja, Neven je, kaže, ubrzo postao zanimljiv susjedu Ivici Badrovu.

- Badrov se stalno zanimao hoću li prodati dio nasljedstva. Već je kupio zemljište susjede Lede Škreblin i trebao mu je ovaj grunt od 2200 kvadrata. Htio sam prodati svoj dio i pobjeći iz kuće koja me podsjećala na traume - kaže Neven.

Skrbnica rekla ‘ne’

Prodaji se usprotivila skrbnica Kata Gelo koja je Badrovu poručila da maloljetni Neven (koji je tada imao 17 godina) neće ništa prodavati do punoljetnosti.

- Da sam barem poslušao skrbnicu Gelo! Badrov je bio lukav, a ja istraumatiziran i naivan. Ljutio sam se na Gelo, Badrov me stalno huškao protiv nje. On i susjeda Leda Škreblin uvjerili su me da Kata dio bakine mirovine uzima sebi. Napao sam je da mi vrati novac - kaže Neven.

Kata Gelo je sljedeći dan raskinula skrbništvo, a nova Nevenova skrbnica postala je susjeda Leda Škreblin.

- Badrov je znao da je Leda njegova ‘igračica’. Leda se žalila da trebam prodati. No, sa 17 godina ne znaš koje su cijene kvadrata na tržištu. Iako me kao zakonska skrbnica trebala štititi, Leda nije bila ni na jednom sastanku kad sam s Badrovom pregovarao za cijenu. Bilo je i drugih ponuđača, uvjetovala mi je da prodam njemu - opisuje Neven koji je tražio stanove po gradu.

Pregovarao za cijenu

- Badrov mi je predložio da kupim stan od 77 kvadrata na Trešnjevci, u Gotalovečkoj ulici. Pojma nisam imao da zgrada nema papire i da je investitor Tonči Bezić iz tvrtke Bezico zapravo dobar prijatelj Ivice Badrova - kaže Neven koji se u stan uselio 1. svibnja 2003.

Budući da su mu nedostajala četiri mjeseca do punoljetnosti, s Badrovom je, kaže, potpisao predugovor, koji je potpisala i skrbnica Škreblin.

- U predugovoru je stajalo da ako do punoljetnosti odustanem od prodaje, Badrovu moram vratiti dvostruki iznos od dogovorene svote. Zamislite koja je to ucjena, a skrbnica Leda dopustila je tu stavku! Ne mogu vjerovati da Centar za to vrijeme pojma nema da ja kao maloljetnik potpisujem opasan predugovor, prodajem teren vrijedan stotine tisuća eura i uzimam stan, a sve dirigira kupac - ogorčen je Neven.

Skupo podstanarstvo

- Posao je ovako dogovoren, 1100 kvadrata zemljišta i dio kuće prodajem za 247 tisuća eura. Uzimam stan na Trešnjevci za 130 tisuća eura. Badrov ga izravno plaća svom prijatelju Bežiću, a iznos se odbija od cijene grunta. On je s Bežićem dogovorio cijenu kvadrata, tu me isto nitko nije zaštitio. Do punoljetnosti u stanu živim kao podstanar, mjesečno ‘plaćam’ čak tisuću eura. To je odredio Badrov, a kasnije je odbio od ukupne svote jer sa 17 godina nemam novca za podstanarstvo. Skrbnica Leda baratala je dijelom novca za opremu stana, ostatak sam dobio na račun - tvrdi Neven.

Pravi kupoprodajni ugovor potpisali su 1. rujna 2003., nakon što je postao punoljetan. Kada se, međutim, htio uknjižiti na nekretninu, pokazalo se da je na tom mjestu ucrtana livada. Neven je salijetao skrbnicu Ledu pitanjima “iskrsnu li problemi sa stanom bez papira, gdje ću živjeti”

- Opravdavala se da je i nju Badrov prevario. Salijetao sam Badrova koji je uvijek imao isti odgovor: ‘riješit ćemo’. Isto i Bežić - kaže Neven.

U bespravnom stanu živio je tri godine, do 2006., kada ga je prodao za 120 tisuća eura. - Planirao sam sebi kupiti drugi stan, a u međuvremenu sam otišao živjeti kod strica Zorana u Susedgrad koji me, s tolikim novcemi, dočekao raširenih ruku - priča Neven.

Tri godine je, kaže, financirao strica i njegovu obitelj.

- Novcem od stana kupio sam nedovršenu kuću u Zlataru i sa stricem potpisao ugovor da će voditi radove. Ispostavilo se da stric nije platio majstore na kući. Moj novac je potrošio, a dugove nagomilao - kaže Neven koji je kuću u Zlataru morao prodati da bi isplatio dugove - i ostao bez lipe. Osiromašeni nećak koji se, uz to, u međuvremenu deklarirao kao homoseksualac, stricu Zoranu više nije bio potreban, pa ga je istjerao u kombi ispred kuće.

Stan bez papira

U kombiju Neven je devet mjeseci spavao na prvom sjedištu. Hranio se u pučkim kuhinjama, kupao kod sestara Majke Terezije u Jukićevoj ulici. Čistu odjeću dobivao u Crvenom križu. Nakon što se u siječnju u Jutarnjem izjasnio kao homoseksualac, stric ga je izbacio i iz kombija. Otada spava u skloništu za beskućnike u Heinzelovoj.

Za trenutnu situaciju Neven krivi Centar za socijalnu skrb. - U životu su me svi prevarili. Badrov je na terenu koji je od mene kupio za jeftin novac i izgradio dvije zgradurine, prodao stanove i lijepo zaradio. Da su Centar i zakonska skrbnica spriječili da kao neiskusni maloljetnik trgujem sa starim liscem poput Badrova, ne bih završio kao beskućnik - ogorčen je Neven.

Zatražio pomoć odvjetnika

Tvrdi da je socijalna radnica Sadeta Dedić iz Centra za socijalnu skrb Susedgrad najavila da će pokrenuti postupak da se Nevenu oduzme poslovna sposobnost i da ga se smjesti u udomiteljsku obitelj.

- S gospođom Sadetom ne mogu razgovarati. Ismijala me kad sam rekao da su me pretukli jer sam homoseksualac. Jedva mi je dala uputnicu za prenoćište. Zatražio sam pomoć odvjetničkog tima gay udruga koji vodi Sanja Bezbradica. Želim naći posao, početi novi život i upisati psihologiju ... - tumači Neven kojem uputnica za prenoćište za beskućnike istječe danas.

Ivica Badrov: Neven Rauk laže, on je luda bitanga

Ivica Badrov

Ivica Badrov kaže da je Neven Rauk (tada Smaić) bio punoljetan kada su potpisali kupoprodajni ugovor.

- Neven je želio kupiti stan na Trešnjevci. Nije istina da sam ga ja na to nagovorio. Laže, on je bitanga. Zgrada je imala papire - tvrdi Badrov. O brojkama u ugovoru Badrov nije htio govoriti jer se, kaže, ne sjeća.

- Sve sam pošteno platio. Rekao sam mu da proda stan na Trešnjevci ako mu ne paše - kaže Badrov.

Kata Gelo

- Meni je tog malog žao - kaže Kata Gelo, prva Nevenova skrbnica. No, naglašava da je Neven volio nekontrolirano trošiti.

- Da sam mu dala, potrošio bi cijelu bakinu mirovinu u jedan dan. Usprotivila sam se da proda nasljedstvo dok je maloljetan. Nije me htio slušati. Kad me napao da sam mu uzela novac, rekla sam zbogom - kaže Kata Gelo. - Istina, napatio se mali s tim stanom bez papira, trčao je mjesecima od Lede do Badrova, to mu nisu smjeli učiniti - kaže Gelo.

Leda Škreblin

Skrbnica Leda Škreblin tvrdi da Neven nije morao ništa prodati Badrovu.

- Neven je trošio na nepotrebne stvari. Kupio je dva psa, pa skupe papige, pozlaćene krletke, skupe mobitele, onda silne slike za koje su mu podvalili da su originali. Posuđivao je novac, svi su ga izigrali - kaže Leda Škreblin.

Na pitanje zašto je kao njegova skrbnica dopustila da sam dogovora cijenu s iskusnim kupcem, Leda je ponovila da je Neven radio kako je htio.

- Badrov je njega pošteno platio, ali kad sam saznala da stan nema papire, pobjesnila sam na Badrova - opisuje Škreblin. Smatra da je Neven mogao odbiti Badrova.

- Mene se to nije ticalo, nisam mogla na njega utjecati - kaže Škreblin. Pitanje kako to misli da se to nije nje ticalo, a bila mu je zakonska skrbnica, dodatno je uzrujalo Ledu Škreblin.

- Brinula sam o njemu, sad mi se tako vraća! Nisam se trebala petljati s njim, on je vucibatina - rekla je Škreblin i poklopila slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:51