OBAMINA PRVA GODINA

‘Da, mi to možemo’, ali ipak za to trebamo više vremena

Crni političar nove generacije puno je toga obećao, a nakon godinu dana se podvlači crta
 AP

BOSTON - Kada je prije godinu dana, 4. studenog, izabran, zbog svega što jest i predstavlja, bilo je jasno da se Amerika odlučila za promjenu. Za modernog političara nove generacije, obrazovanog, rječitog, otvorenog, progresivnog i karizmatičnog do te mjere da je postalo nevažno da je crn i da je njegovo ime, barem u političkim krugovima, posve neobično: Barack Hussein Obama.

Kriza i zdravstvo

Obećao je izmijeniti Washington, premostiti stranačke podjele, boriti se za malog čovjeka, zaustaviti gospodarsku krizu, osigurati opću zdravstvenu zaštitu i čistu energiju. U svijetu koristiti diplomaciju umjesto sile, izvući zemlju iz iračkog rata i koncentrirati se na Afganistan te očistiti planet od nuklearnog oružja.

Njegovo predsjednikovanje počelo je odmah nakon izbora. U privremenom čikaškom sjedištu okupio je impresivan tim od 200 eksperata i počeo raditi i redovito biti informiran o državnim poslovima.Krenuo je odmah i impresivno poslije 20. siječnja: zabranio je mučenje zatvorenika, obećao zatvoriti kompromitirajući Guantanamo, dao prvi predsjednički intervju arapskoj televiziji te najavio povlačenje iz Iraka.

Prava opčinjenost

Uhvatio se u koštac s ekonomijom i već u veljači uspio potpisati svoj New deal - 787 milijardi dolara težak plan obnove gospodarstva. Ali, i pretrpao je dnevni red i možda prerano potrošio pregovarački kapital potreban za reformu zdravstva da bi osigurao intervencije u ekonomiji.

Mjenjajući imidž SAD-a, putovao je više nego ijedan prijašni američki predsjednik - do sada je posjetio 16 zemalja (Ford i sin Bush u istom su razdoblju posjetili 15, Nixon 14). U govorima u Pragu, Kairu i Moskvi pokušao je ponuditi novo viđenje svijeta. Opčinjenost novim Camelotom američke politike rasla je i doma i vani.

A onda je nastupilo otrežnjenje. Osim rijetkih, republikanci ni po koju cijenu nisu htjeli surađivati u podjeljenom Washingtonu. Za reformu zdravstvene zaštite bilo je teško osigurati čak i glasove svih demokrata. Lobisti su nastavili svoj utjecaj, bankari su dodijeljenu pomoć koristili za visoke bonuse, Europljani i ostali grlili su se i rukovali s njim, ali nisu pristajali na onoliko suradnje koliko je želio. Iranci su, u Ženevi prvi put poslije trideset godina, sjeli za pregovarački stol, ali njihove namjere nisu manje mutne.

I finesa je slabost

Da bi ostvario moguće, počeo je praviti kompromise. Shodno svojoj opreznoj i studioznoj prirodi, metodično je promišljao prije nego bi donio odluku, a javnost je očekivala odlučne akcije. Pravio je male pomake. Njegov smisao za nijansu javnost je uskoro vidjela kao slabost. Simbolično i razočaravajuće, onaj koji je pobijedio kao dinamični košarakaš sve je češće viđen kako igra golf, sport koji se vezuje za velike poslovne dealove i više slojeve.

Njegove izborne slogane “Promjena” i “Da, mi to možemo” javnost je počela interpretirati kao: “Neke promjene koje mogu doći ako se dogovorimo” i “Da, mi to možemo, ali to će potrajati”. Čak je i njegova Nobelova nagrada za mir komentirana je kao preuranjena. Podrška mu je pak u javnosti opala kao nikome prije njega.

Ne treba ga otpisati

No, ne treba ga olako otpisati. Ako nešto nije, Obama nije osrednji. I nije onaj koji ponavlja pogreške. A čini se i da se u posljednje vrijeme opredijelio za novu taktiku - napad. Limitirao je primanja na Wall Streetu, ušao u otvoren, oštar dijalog s kritičarima i dijelom novinstva, energičnije zastupao reformu zdravstva, smjelo u novom vojnom budžetu odustao od projekata koje su zagovarale interesne grupe, bez razmišljanja se opredijelio za gradnju novog energetskog sustava. Uz to, odustajanjem od nuklearnog štita u istočnoj Europi, Ruse, valjda, uvjerio da mu nisu najveći neprijatelji, nego potencijalni suradnici.

Mnogi vjeruju da će, u trenutku kada su američki glasovi u zemlji protiv angažmana i rata u Afganistanu sve glasniji, njegova sljedeća provjera biti odluka da li poslušati li vojnog komandanta McCrystala i pojačati trupe ili promijeniti mišljenje i odustati od zemlje u kojoj ni jedna strana vojska nije uspjela.

Ekonomija krhka, Afganistan je u kaosu, Guantanamo nije zatvoren

1. Pobijediti krizu

Zaustavio recesiju, no nezaposlenost i dalje raste, a tržište nekretnina je promjenljivo

2. Osigurati svima zdravstveno osiguranje isto kao ono koje imaju članovi Senata

Veoma skromna reforma zdravstvene zaštite u tijeku, javna opcija neizvjesna

3. Povući SAD iz Iraka za 16 mjeseci

Počeo povlačenje trupa, no neizvjesno hoće li one sasvim izaći do 31. kolovoza 2010.

4. Izvršiti reformu mirovinskog i socialnog sustava

O tome se uopće ne govori

5. Pojačati napore u Afganistanu

Neizvesno i nesigurno

6. Osloboditi svijet atomskog oružja

Dogovorio s Rusima smanjenje nuklearnog arsenala za jednu trećinu, odustao od štita u istočnoj Europi, još nema pomaka s Iranom i Sjevernom Korejom

7. Koristiti diplomaciju, a ne silu

Ostvario kontakte sa zemljama s kojima Bush nije htio razgovarati, diplomatski napori na Bliskom istoku za sada bez mirovnih rezultata

8. Zatvoriti Guantanamo

Dogovoreno za siječanj 2010., no proces neizvjesan jer se ne zna što sa zatvorenicima

9. Ne povećavati porez na zaradu obitelji koje zarađuju do 250.000 USD

Održao obećanje

10. Opredjeljenje za čiste oblike energije

Uložio sredstva, limitirao emisije plinova postupno. Treba vidjeti što će učiniti u prosincu u Kopenhagenu

Goloruka prva dama koja je postala modnom ikonom

U subotu navečer Bijela kuća promijenila je boju. Bila je narančasta od svjetla, a po njoj su gmizali ogromni crni pauci. Bio je Halloween i prva obitelj, koja je u predsjednički dom unijela mnogo života i manje formalnosti, pozvala je u svoje dvorište 2000 za tu prigodu kostimiranih učenika washingtonskih škola.

Ponosna na SAD

Otkako je u predizbornoj kampanji izvalila da je tek sada “prvi put ponosna na svoju zemlju”, što je dočekano na nož, Michelle Obama, nekada supervizor svojeg muža u čikaškoj odvjetničkoj tvrtki s diplomama Princetona i Yalea, klonila se politike. I održala svoja predizborna obećanja: ostala je “vrhovna mama” koja pomaže obitelji da se navikne na novi život, sadi organsko povrće u svom vrtu, posjećuje škole i potiče sportske aktivnosti najmlađih. Također, kao što je obećala, brine se za obitelji vojnika i redovito ih posjećuje.

Usput, goloruka prva dama postala je još i prije inauguracije modna ikona novog soja: kombinirajući jeftino i skupo, dizajnersko i konfekcijsko, te reciklirajući u raznim prigodama “detalje koji život znače”, promovirajući mlade kreatore, stvorila je osobeni imidž koji slijede milijuni. Nedavno se i ona uključila u kampanju za zdravstvenu reformu, što je naznaka da se od ove pametne žene može očekivati više.

Čuva se pogrešaka

Vjeruje se da ona oprezno, kako bi izbjegla pogreške Clintonovih, čeka svoj trenutak. No, to predugo čekanje može je lišiti i šanse da učini nešto doista ozbiljno. Jedan je komentator napisao da uzgaja vrt dok djeca ubijaju djecu u mladim bandama rodnog joj Chicaga. Hoće li je to natjerati da se zamisli?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:33