VELIKI BRAT NAS GLEDA

‘ISKLJUČITE FACEBOOK I GOOGLE!’ U EU bijesni na Amerikance zbog špijunskog skandala

Amerikanci su nam dužni objašnjenje optužbi za totalni nadzor interneta i telefona, poručuju sa Starog kontinenta

Sad smo dobili prvi konkretan dokaz da velike američke high-tech tvrtke zajedno s američkim tajnim službama provode sveobuhvatni nadzor nad nama, nad svim neamerikancima i kompletnim ostatkom svijeta, uključujući mene i tebe, istaknuo je Mikko Hypponen iz finske tvrtke koja se bavi sofverskom zaštitom.

Prvo je Guardian objavio tajni sudski nalog američkoj tvrtki Verizon da dnevno dostavlja podatke o svim uspostavljenim pozivima američkoj tajnoj službi NSA.

Dan poslije su Washington Post i Guardian objavili interni dokument NSA o sveobuhvatnoj kontroli internetske komunikacije u cijelom svijetu: možete biti mirni ako ne koristite Microsoftove ni Appleove programe, niste na Facebooku, ne koristite ni Google ni Yahoo za pretraživanje, chatanje ili slanje mailova, ne koristite Skype ni YouTube. No, to bi značilo da nemate računalo i ne služite se njime.

- Malo je toga što pojedinac može učiniti, jedva da ima alternativu popularnim servisima koje nude američke tvrtke Facebook, Google ili Apple - rekao je finski stručnjak Mikko Hypponen za Reuters.

Dok se američki mediji uglavnom zgražaju što je Barack Obama pošao stopama Georgea Busha i nastavio s masovnim nadzorom iako je baš to u tvrtki žestoko kritizirao, reakcije iz Europe i ostatka svijeta zasad su malobrojne.

Prema karti koju je objavio Guardian, Amerikanci najviše drže pod nadzorom komunikaciju u zemljama poput Irana i Pakistana, ali i Jordana i Egipta, a Njemačka je pod lupom koliko i Rusija.

- Američke vlasti moraju osigurati objašnjenja za te monstruozne optužbe o totalnom nadzoru telekomunikacijskih i internetskih servisa - poručio je Peter Schaar, njemački povjerenik za zaštitu podataka i slobodu informacija.

EUobserver prenosi kako je afera s prisluškivanjem izbila upravo u vrijeme pregovora između SAD-a i Europske Unije o novom sporazumu o razmjeni informacija. Pregovori su zastali upravo na protivljenju SAD-a da prihvati europske standarde zaštite osobnih podataka.

I dosad se znalo da Amerikanci bez dozvole njuškaju po računima Europljana i po podacima o njihovim avionskim putovanjima, a sad se doznalo da imaju nadzor i nad našim osobnim podacima na internetu, prenosi portal EUobserver iz Bruxellesa.

Ministar pravosuđa njemačke pokrajine Hessen Jorg-Uwe Hahn pozvao je na bojkot svih američkih tvrtki za koje je objavljeno da su uključene u Prizmu, tajni sustav nadzora američkih tajnih službi NSA i FBI.

- Frapiran sam neozbiljnošću kojom kompanije poput Googlea i Microsofta tretiraju podatke svojih korisnika - izjavio je Hahn. U EU su umjereniji: potpredsjednica Europske komisije Vivien Reding poručila je da afera Prizma pokazuje kako “jasan pravni okvir za zaštitu privatnih podataka nije luksuz niti suvišno organičenje, nego fundamentalno pravo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:44