BJES NA OTOKU

‘Vlada štiti ubojicu Musu Kusu koji je davao oružje teroristima IRA-e’

Musu Kusu optužuju za smrt brojnih Britanaca u terorističkim napadima
 AFP

LONDON - Musa Kusa, prebjegli ministar vanjskih poslova libijskog pukovnika Moamara Gadafija, kojega trenutačno na jugu Engleske čuvaju agenti britanske obavještajne službe MI6, jedan je od ljudi koji su snabdijevali oružjem irsku separatističku organizaciju IRA-u, piše jučerašnji Sunday Times.

Obećan azil

Drugi mediji, pak, donose da je britanska vlada obećala Kusi azil u zamjenu za pomoć u rušenju Gadafija još dok je bio u Tripoliju. Kusa je, piše Times, u tužbi podignutoj na sudu u Washingtonu imenovan kao jedan od šestorice Libijaca koji su IRA-i 1980-ih dopremili eksploziv Semtex, korišten u napadima u kojima je poginulo osam osoba, uključujući i trogodišnjeg dječaka. Zašto Britanija pruža utočište čovjeku koji je optužen da je ubojica, pita se Times, jedan u nizu otočnih medija koji su postavili to pitanje zbog kojeg bijesni tamošnja javnost.

Desna ruka

Neraspoloženje britanske javnosti prema čovjeku koji je 30 godina bio desna ruka pukovniku protiv kojeg je službeni London, kako bi ga svrgnuo, poslao bombardere, poraslo je nakon najnovijeg incidenta s predznakom irskih terorista u Omaghu u Sjevernoj Irskoj gdje je poginuo katolički policajac.

Vlasti tvrde da nisu dale imunitet od sudskog progona čovjeku koji nosi nadimak Gadafijeva izaslanika smrti, a optužuje ga se da je odobrio atentat na Muhameda Ramadana, novinara BBC-ja, u Londonu 1980., te da je bio ‘mozak’ napada u Lockerbyju u kojem je poginulo više stotina ljudi.

Dio zločina

To je tek dio zločina za koje ga se tereti. Udruge Iraca i Britanaca pozivaju na njegovo uhićenje, a u šoku su što mu je uopće dopušteno ući u zemlju. Britanski dužnosnici ističu da će se pozabaviti optužbama protiv Kuse nakon što on obavi svoj zadatak, a to je vrbovati druge Gadafijeve ljude da ga napuste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:51