ODLUKA SUDA U SARAJEVU

11 godina zatvora Srbinu za ubojstvo četvero Bošnjaka

Ilustracija: Sud Bosne i Hercegovine
 Bernard Čović / CROPIX

Sud BiH pravomoćno je na 11 godina zatvora osudio bivšeg pripadnika srpskih snaga za sudjelovanje u ubojstvu četvero Bošnjaka te zlostavljanja i nečovječna postupanja prema bošnjačkim i romskim civilima na početku rata 1992. na području Prijedora.

Nekadašnji pripadnik pričuvnog sastava policije 'Tukovi' pri Stanici javne sigurnosti Prijedor Mićo Jurišić proglašen je krivim po optužbama da je sudjelovao u ubojstvima bošnjačkih civila Mehmeda Brkića, Ermina Behlića, Muharema Osmanovića i još jedna neidentificirane osobe.

Presudom je potvrđeno i da je pokušao ubiti skupinu civila bošnjačke i romske nacionalnosti na koje je pucao dok su bježali, te je osuđen za nečovječno postupanje i stavljanje noža na vrat petogodišnje djevojčice.

U pojašnjenju odluke Sudsko vijeće je navelo kako je utvrđeno da je Jurišić kaznena djela počinio u okviru širokog i sustavnog napada vojske i policije Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva u mjestima Rizvanovićima, Hambarinama, Čarakovu i drugim selima i naseljima u okolini Prijedora.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri točke optužnice za progon, zlostavljanje i ubojstvo. S Jurišićem je ranije bio optužen i Dragomir Tintor, ali je postupak prema njemu obustavljen zbog smrti optuženog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 04:37