RUŠENJE BOEINGA

12 SEKUNDI DO KATASTROFE Ukrajina: 'Ovo je dokaz da su projektil ispalili separatisti'

Kijevski su obavještajci objavili fotografiju bijelog traga koji je ostavio projektil prije obaranja Boeinga

Nakon što su ukrajinski čelnici ustvrdili da posjeduju dokaze da su za obaranje malezijskog Boeinga odgovorni proruski separatisti na istoku države, ukrajinska je obavještajna zajednica objavila nekoliko fotografija na kojima se vidi sustav za lansiranje projektila BUK.

Jedna slika prikazuje trenutak neposredno nakon što je ispaljena raketa, a Ukrajinci tvrde da je riječ baš o onoj koja je pogodila sam avion. Fotografija je zabilježena u blizini mjesta Snižne, odakle su separatisti navodno napali Boeing.

'Ovo je trag rakete koja je udarila Boeing', izjavio je šef ukrajinske obavještajne zajednice Vitalij Naida pokazujući sliku za koju tvrdi da je zabilježena samo dvije sekunde prije udara, odnosno desetak sekundi nakon lansiranja. Od tla do aviona trebalo joj je, dakle, 12 sekundi, a putovala je brzinom od preko 3.000 kilometara na sat.

Sigurnosni ekspert Jonathan Eyal tvrdi da rakete lansirane iz sustava BUK iza sebe uistinu ostavljaju bijeli trag vidljiv na ukrajinskoj fotografiji.

Nekoliko sati prije pada aviona sustav BUK je fotografiran u rudarskom gradu Torezu.

U međuvremenu, američki su mediji objavili da i dužnosnici u Washingtonu raspolažu informacijama koje je službeni Kijev već objavio da separatisti pokušavaju odvesti sve lansere tipa BUK s područja koje kontroliraju kako bi pokušali prikriti dokaze o svojoj mogućoj odgovornosti za napad. Također, američki dužnosnici tvrde da su separatisti BUK dobili izravno od Rusa, odnosno da ga nisu negdje preoteli Ukrajincima, koji također raspolažu tim sustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:45