RUSKO-BJELORUSKI MANEVAR

13 tisuća vojnika vježbalo nuklearni napad na Poljsku

Soldiers march during celebrations to mark the 175th anniversary of the Alexander Column in Dvortsovaya Square in St. Petersburg September 10, 2009. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA ANNIVERSARY POLITICS MILITARY)
 REUTERS

VARŠAVA - Rusija i Bjelorusija su u zajedničkim vojnim vježbama u rujnu, u kojima je sudjelovalo oko 13 tisuća vojnika, simulirale napad na Poljsku, kojoj je tom prilikom bila dodijeljena uloga ‘potencijalnog agresora’.

Tijekom takozvane “Operacije Zapad”, ruski i bjeloruski vojnici su vježbali zračni i kopneni napad na Poljsku. Vojni manevar je u svojoj biti, prenosi poljski list Wprost, bio obrambenog karaktera, no neke od operacija su bile ofenzivne prirode, uključujući simulaciju suzbijanja pobune poljske manjine u Bjelorusiji: u toj zemlji živi oko 400.000 ljudi Poljaka.

Udar iz Kalinjingrada

U vojnim manevrima ruski i bjeloruski vojnici su vježbali ispaljivanje nuklearnih projektila na Poljsku, kao i invaziju ruskih snaga na poljsku obalu iz ruske enklave Kaliningrad te napad na plinovod.

Poljski političari i javnost ostali su zgroženi tim otkrićem. Negodovanje je izrazio i poljski ministar obrane Bogdan Klich.

- To je bila demonstracija sile. Motrimo sve vježbe da vidimo što je planirano - istaknuo je Klich, dok je poljski zastupnik Karol Karski prosvjedovao i kod Europske komisije.

A nema štita

Smiren nije bio ni drugi poljski zastupnik Marek Opiola. - To je pokušaj da nas se stavi na svoje mjesto. Ne zaboravite da se to sve dogodilo na 70. godišnjicu sovjetske invazije na Poljsku - upozorio je Opiola.

Minsk i Moskva su objasnili kako je cilj “Operacije Zapad” bio osigurati stratešku stabilnost u regiji Istočne Europe. Inače, upravo je ova vježba bila prvi korak u ulasku bjeloruske vojske u vojne snage dijela zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje oko sebe okuplja Moskva.

Poljska je bila nezadovoljna američkim odustajanjem od proturaketnog štita i tvrdi da je Rusija i dalje prijetnja Zapadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:16