ITALIJA

1,4 milijuna eura odštete obitelji vojnika umrlog od urana

Ako presuda postane pravomoćna, značit će velik trošak - 250 je mrtvih vojnika zbog urana

RIM - Pred rimskim Sudištem je talijansko Ministarstvo obrane osuđeno platiti 1,4 milijuna eura obitelji vojnika sa Sardinije koji je umro prije nekoliko godina, vjerojatno zato što je u akcijama na Balkanu bio u dodiru s osiromašenim uranom.

To je prva takva presuda. Postane li pravomoćna, značit će i trošak i sramotu za talijansku obranu, jer sada već i interna vojna statistika navodi 250 mrtvih i 1991 oboljelog vjerojatno zbog svojedobne izloženosti osiromašenom uranu koji se koristi kao oblog streljiva da bi topovski i mitraljeski meci bili prodorniji.

Ministarstvo je nijekalo

Prije godinu dana je i nadležni sud Sudišta u Firenzi osudio Ministarstvo obrane platiti 545.000 eura vojniku koji je umro mjesec dana po povratku iz Somalije, gdje je sudjelovao u operaciji Ibis.

Ministarstvo obrane je u početku nijekalo odgovornost, potkrepljujući to i statistikama po kojima je broj oboljelih ili umrlih od zloćudnih bolesti u populaciji vojnika koji su sudjelovali u operacijama na Balkanu bio isti ili neznatno viši nego u populaciji koja nije sudjelovala u akcijama. Sljedeće godine su pokazale, međutim, da je broj oboljelih od zloćudnih bolesti, ponajprije raznih limfoma pa leukemije, znatno porastao.

Po sadašnjoj statistici, od izloženosti osiromašenom uranu poginulo je 15 puta više talijanskih vojnika nego u Iraku, odnosno stotinjak puta više nego u BiH. Da sve bude gore, vojnici nisu stradali zbog rukovanja streljivom u borbi, nego zbog skladištenja bez zaštite od zračenja.

Sve gore posljedice

Zbog toga su posljedice mnogo gore u talijanskim Oružanim snagama, nego na Kosovu, gdje je streljivo korišteno.

Beškerova riječ dana: Osiromašeni uran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:25