UHIĆENA U SRPNJU 2018.

18 MJESECI ZATVORA ZA RUSKU AGENTICU Marija Butina u Washingtonu osuđena zbog uplitanja u američke predsjedničke izbore

 
Maria Butina (u krugu) koja je na sudu priznala da je ruska agentica osuđena je u petak na sudu u Washingtonu na 18 mjeseci zatvora zbog toga što se infiltrirala u američki politički aparat zahvaljujući svojim vezama s NRA-om, moćnim lobijem za oružje.
 Profimedia

Marija Butina koja je na sudu priznala da je ruska agentica osuđena je u petak na sudu u Washingtonu na 18 mjeseci zatvora zbog toga što se infiltrirala u američki politički aparat zahvaljujući svojim vezama s NRA-om, moćnim lobijem za oružje.

Butina koja je nakon uhićenja u srpnju 2018. optužena za "urotu" radi "promicanja ruskih interesa", prva je Ruskinja čija je odgovornost utvrđena u istragama o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016. u Sjedinjenim Državama.

Američki tužitelji su rekli da traže samo 18 mjeseci zatvora zbog "njezine velike pomoći policiji".

Marija Butina (30) je surađivala s američkim pravosuđem otkad je u prosincu priznala da je radila kao agent strane zemlje a da službeno nije o tome obavijestila mjesnu vladu, što je tužiteljstvo ocijenilo "lakšim oblikom špijunaže".

Dec 10, 2018 - Washington, District of Columbia, U.S. - Alleged Russian spy MARIA BUTINA, 30, accused of working as an unregistered foreign agent in the U.S. has changed her plea to guilty., Image: 401879842, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Butina je priznala da se urotila s ruskim dužnosnikom i dvojicom Amerikanaca od 2015. do njezina uhićenja u srpnju kako bi se ubacila u Nacionalnu udrugu vatrenog oružja i stvorila neslužbene linije komunikacije kako bi pokušala utjecati da politika Washingtona prema Moskvi bude više prijateljska.

Tužitelji kažu da mada Butina nije djelovala kao "tradicionalni" špijun, radila je iza scene u konzervativnim političkim krugovima kako bi uspostavila veze i ojačala američko-ruske odnose. To uključuje djelovanje poput priređivanja večera u Washingtonu i new Yorku i nazočenje događajima kako bi susrela važne političare.

5595220 18.07.2018 The building of a court in Washington which will hold a hearing of the case of a Russian national Maria Butina, who was detained on a charge of conspiring to act as an agent of the Russian Federation without advance notice to the country's prosecutor general., Image: 378325762, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Njezini su odvjetnici istaknuli da je već devet mjeseci provela u pritvoru te su zatražili da ju se nakon izricanja presude vrati u Rusiju.

"Marija je optužena da je vodila paralelnu diplomaciju i da je lobirala na skupovima", ocijenio je njezin odvjetnik.

Moskva je pak nazvala američke optužbe "neutemeljenima" i "političkom inkvizicijom".

Butinu, rođenu u Sibiru, američki konzervativni lobi je zapazio još 2014. dok je promicala rusku organizaciju za oružje "Pravo na oružje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:28