DIO POVIJESTI

21 GODINU JE BILA SKRIVENA U STANU U NIZOZEMSKOJ Etiopska kruna iz 18. stoljeća vraća se kući: 'Konačno je pravi trenutak'

 Jan HENNOP / Jan HENNOP / AFP / Profimedia

Etiopska kruna iz 18. stoljeća konačno će biti vraćena kući nakon što je 21 godinu bila skrivena u nizozemskom stanu, piše BBC.

Sirak Asfaw, koji je pobjegao u Nizozemsku krajem '70-ih godina od političke represije komunističke vlade u Etiopiji, pronašao je krunu i shvatio da je ukradena.

Taj bivši etiopski izbjeglica pomagao je Etiopljanima koji su napustili zemlju i odsjedali u njegovom stanu u Rotterdamu '80-ih i '90-ih godina. Jedan od tih ljudi, koji je bio kod njega 1998., nosio je krunu u svojoj torbi. Sirak se s njim suočio i rekao mu da kruna ostaje sve dok ne bude mogla biti sigurno vraćena kući.

Sirak ju je čuvao sve dok nije osjetio da je vrijeme da je pošalje natrag.

Na kruni su izrezbareni Isus Krist, Bog i Duh Sveti, kao i Kristovi apostoli i vjerojatno ju je moćni vođa Welde Sellase poklonio crkvi prije više stotina godina.

"Konačno je pravi trenutak da se kruna vrati svojim vlasnicima, a vlasnici krune su svi Etiopljani", rekao je on za BBC.

Nakon što je došao kraj bivšem etiopskom režimu i prošle godine za premijera izabran Abiy Ahmed, Sirak je zaključio da je pravo vrijeme da se dio etiopske povijesti vrati u Adis Abebu.

On je kontaktirao Arthura Branda, poznatog kao "Indianu Jonesa svijeta umjetnosti", i zatražio njegovu pomoć da krunu vrati kući.

Uz pristanak nizozemske policije artefakt je spremljen na sigurno mjesto, a stručnjak je potvrdio da je riječ o originalu. Sada se čeka da etiopska vlada stupi u kontakt s nizozemskim vlastima kako bi se isplanirao povratak krune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:05