ANKETA

49 posto Amerikanaca za micanje Trumpa iz Bijele kuće, a 47 protiv

55 posto Amerikanaca misli da je Trump učinio nešto loše u poslovanju s Ukrajinom, 35 posto ih je reklo da nije, a 10 posto se nije izjasnilo
Donald Trump
 REUTERS

Prema posljednjoj anketi Washington Post-ABC Newsa, 49 posto Amerikanaca smatra da predsjednik Donald Trump treba biti opozvan, a 47 posto misli da bi trebao ostati na dužnosti.

Kad se pogledaju političke stranke, 82 posto demokrata je za njegov opoziv, a 13 posto je protiv. Isti postotak, samo obrnut, vrijedi i na drugoj strani. Većina republikanaca (82 posto) izjasnila se protiv opoziva, a 18 posto za. Nezavisni su podijeljeni (47 posto je za odlazak Trumpa, a 49 posto za njegov ostanak). Ova anketa javnog mišljenja slična je onoj koju je The Post proveo prije mjesec dana, ali pokazuje značajan pomak u razmišljanju javnosti, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci sve manje na Trumpovoj strani.

Ispitanici

U istoj anketi građane se pitalo što misle o Trumpovu surađivanju s Ukrajinom, neovisno o tome što misle o opozivu. Tada je 55 posto Amerikanaca reklo kako misli da je Trump učinio nešto loše u poslovanju s Ukrajinom, 35 posto je reklo da nije učinio ništa loše, a 10 posto se nije izjasnilo. U cjelini, jedan od desetero ispitanika rekao je da je predsjednik učinio nešto loše, ali se protivi opozivu.

Podsjetimo, u četvrtak je Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao rezoluciju prema kojoj bi trebala početi sljedeća faza procesa istrage koja će biti javna - provodit će se saslušanja svjedoka koja će se prenositi i na televiziji. Protiv Trumpa je pokrenuta istraga nakon što je otkriveno da je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zatražio da u zamjenu za vojnu pomoć istraži demokratskog kandidata Joea Bidena i njegova sina.

Zimski dom

Dok birači pozorno prate što se događa s procesom njegova opoziva, Trump razmišlja o selidbi. The New York Times je u četvrtak prenio da je Trump podnio dokument o prebivalištu u kojem je kao stalno boravište naveo resort Mar-a-Lago na Floridi. Trump je rođeni Njujorčanin, ali je od preseljenja u Bijelu kuću i preuzimanja predsjedničke dužnosti u New Yorku proveo samo 20 dana.

“Iako plaćam milijune dolara svake godine ovom gradu i državi, i dalje me politički lideri New Yorka loše tretiraju. 1600 Pennsylvania Avenue, Bijela kuća, mjesto je koje sam zavolio i u kojem ću, nadam se, provesti sljedećih pet godina. Ali, moja obitelj i ja smo kao stalno boravište izabrali Palm Beach u Floridi”, napisao je Trump u objavi na najdražoj mu društvenoj mreži, Twitteru.

Američki je predsjednik Mar-a-Lago često nazivao svojim zimskim domom, a iako nije u službenom dokumentu naveo razloge preseljenja, pretpostavlja se da bi se objašnjenje moglo kriti u izbjegavanju poreza. Florida, naime, ima niže poreze na prihode i dodanu vrijednost od New Yorka. Mar-a-Lago je luksuzno zdanje sa 126 soba, proteže se na 5800 četvornih metara, a uključuje i ekskluzivni klub za odabrane članove, spa i igralište za golf na kojem Trump rado provodi slobodno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:44