POHVALE IZ BEOGRADA

Vučić suočio Srbiju s realnošću: ‘Hrvatska je uvijek bila ispred nas, ja taj zaostatak ne mogu nadoknaditi‘

Vučić je ocijenio da je Hrvatska uvijek bila ispred Beograda, kako za Jugoslavije, tako i kada je Srbija bila pod vlašću Turaka

Aleksandar Vučić/Arhivska fotografija

 Ivana Batev/Cropix

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu, govoreći o ekonomskom razvoju Srbije i zemalja regije, da je Hrvatska uvijek bila ispred Beograda, kako u vrijeme Jugoslavije, tako i u vrijeme kada je Srbija bila pod vlašću Turaka.

"Hrvatska je uvijek bila ekonomski ispred nas, uvijek su u tom dijelu bili razvijeniji. Ekonomski, ne bih o drugom. Ne mogu nadoknaditi 200 godina našeg zaostatka, nije realno", izjavio je Vučić.

Govoreći o BDP-u, Vučić je rekao da je Srbija zaključno s idućom godinom gotovo udvostručila BDP, dok ga Hrvatska nije povećala ni za 50 posto.

"Oni će i dalje biti bogatiji, ali će se smanjivati razlika. Danas oni imaju 1100 eura prosječnu plaću, a mi 635. To više nije tri prema jedan. Polako se približavamo. Oni su uspješna zemlja i nema tu neke filozofije. Ali da li će Srbija uspješno rasti? Hoće. Da li će netko zaustaviti Srbiju? Neće. Nažalost, mi nemamo turizam da zarađujemo milijarde, ali imamo tvornice i investicije. Želim im uspjeh", izjavio je.

Vučić je također objavio da se "otkazuje ili odgađa" Parada ponosa koja je bila najavljena za rujan u Beogradu, rekavši da nije zbog toga sretan, ali da je to nužnost.

"To ne govorim jer sam jako sretan jer nema parade. Ugrožavamo pravo manjine, ali je država pritisnuta svim mogućim problemima, moramo se baviti i hranom i sušom, energetskim problemima. Jednostavno, u nekom trenutku ne možete sve postići", kazao je Vučić. "Bit će u neko drugo i sretnije vrijeme", rekao je Vučić.

‘Teška kriza na Kosovu‘

LGBT manifestacija Europride nije moguća u trenucima "teške krize na Kosovu i Metohiji" koja, kako je ocijenio Vučić, neće prestati barem do 31. listopada.

Vučić je izjavio da u narednih nekoliko dana očekuje odgovor EU-a na prijedlog Beograda po kojem bi Srbima s Kosova bilo omogućeno da sa srbijanskim osobnim iskaznicama ulaze i izlaze s Kosova.

"Nama je važno da svaki Srbin iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Gračanice može ući na Kosovo i Metohiju i izaći s dokumentima Republike Srbije. Ako nam to zajamče iz EU-a, jedan problem smo riješili", kazao je Vučić u obraćanju građanima.

Iako se nada da bi moglo doći do rješenja problema s dokumentima, Vučić ne vjeruje da će s Prištinom u pogledu problema s registarskim tablicama biti pomaka.

Navodeći da oko registarskih tablica "očigledno nema nikakvog dogovora", Vučić je kazao da će pitanje Zajednice srpskih općina (ZSO) ubuduće biti preduvjet razgovora s Prištinom o bilo kojem pitanju.

Vučić traži da Kosovo počne ispunjavati obvezu iz Briselskog sporazuma iz 2013. o formiranju ZSO.

Washington i Bruxelles nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. rujna, do kad je kosovska vlada odgodila primjenu recipročne odluke o osobnim dokumentima i registarskim oznakama.

Ocijenio je da se kriza na Kosovu "produbljuje", ali i da je važno da Srbija reagira staloženo i da ne bude proglašena krivom za propast pregovora.

"Naši razgovori s kosovskim Albancima bili su vrlo neuspješni, s posrednicima iz EU-a i SAD-a izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni oko čega ne slažemo u vezi priznanja", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38