PAD AIR FRANCEA

ABC o padu Airbusa: ‘Ljepotica jest zadržala pilota, ali zrakoplov nije pao zbog nje’

Tri godine nakon rušenja zrakoplova Airbus kompanije Air France na letu iz Rio de Janeira za Pariz u Atlantski ocean, američki ABC obnovio je spekulacije o mogućem uzroku te nesreće.

Prema ABC-jevu izvješću, na nesretnom letu 447 bila je Francuskinja Veronique Gaignard, stjuardesa koja nije bila na dužnosti, a ona je, navodi se, “putovala u društvu s pilotom”.

Sličnosti s Concordijom

Kako se nešto nedavnija havarija talijanskog kruzera Costa Concordia dogodila zbog zaokupljenosti jednom ženom, američki medij sugerirao je u svom izvješću da bi to moglo biti rješenje i misterioznog rušenja francuskog zrakoplova.

Naime, iskusni 58-godišnji pilot Marc Dubois nije bio u kokpitu kad je primijećen problem. Snimka iz crne kutije pokazala je da su dva kopilota pokušala vratiti kontrolu nad letjelicom, a kako nisu uspijevali, u pomoć su pozvali kapetana Duboisa. Zapovjednik letjelice bio je na redovnom odmoru, a trebalo mu je, ističe ABC, više od minute da odgovori na “panične pozive kopilota”.

Nikad se nije otkrilo što ga je zadržalo, kao što vrlo vjerojatno niti neće, no prema ABC-jevu mišljenju, moguće je da je razlog bila spomenuta francuska stujardesa. U nesreći je stradalo 228 putnika i članova posade, a pokrenula je cijeli niz pitanja i rasprava o sigurnosti zračnog prometa i funkcioniranju tzv. pitot tuba, senzora za mjerenje brzine, na velikim visinama.

Zanemarena u istrazi

Istražitelji francuske agencije za sigurnost zračnog prometa BEA naveli su da se nisu fokusirali na Veronique Gaignard jer ih “nije zanimao privatni život pilota”.

- Mislim da njegova navodna veza sa stjuardesom u avionu nije mogla igrati ulogu u nesreći - izjavio je Jean-Paul Troadec, šef BEA-e.

Ta će agencija početkom srpnja objaviti svoj konačni izvještaj o nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:03