POPRAVLJANJE ODNOSA

Abe potvrdio da priprema sastanak s Kimom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.06.2018. u 14:28

Japanese Prime Minister Shinzo Abe answers questions during a joint press conference with British Prime Minister Theresa May at the state guest house in Tokyo, Japan August 31, 2017. REUTERS/Kazuhiro Nogi/Pool
Kazuhiro Nogi/Pool / REUTERS

Shinzo Abe

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je u subotu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da prevladaju uzajamno nepovjerenje i potvrdio da su u tijeku pripreme za summit.

U razgovoru za japansku televiziju, Abe je kazao da je njegova vlada kontaktirala sjevernokorejsku stranu "putem različitih kanala" kako bi dogovorila sastanak s Kimom.

Tijekom sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak u Singapuru Kim je, prema japanskim medijima, izrazio spremnost da se sastane s Abeom. "Tijekom summita, Kim je rekao Trumpu: 'Mogu se sastati s premijerom Shinzom Abeom'", prenosi dnevnik Sankei.

Japan, koji je zadnjih mjeseci ostao postrani u diplomatskim nastojanjima da se riješi sjevernokorejsko pitanje, želi pregovarati o pitanju japanskih državljana koje su oteli sjevernokorejski agenti 1970-ih i 1980-ih kako bi ih pretvorili u špijune, smatrajući ga prioritetnim.

"Želim učiniti korak naprijed i riješiti pitanje otmica kada prevladamo uzajamno nepovjerenje", rekao je Abe, istaknuvši da se smatra odgovornim za rješavanje tog pitanja.

Prema pisanju dnevnika Yomiuri Shimbun, japanski ministar vanjskih poslova planira se sastati sa sjevernokorejskim kolegom na rubu sastanka ASEAN-a u Singapuru potkraj srpnja.

Abe je u razgovoru za japansku televiziju rekao i da je spreman sudjelovati u financiranju denuklearizacije Sjeverne Koreje, na što se Kim obvezao na summitu s Trumpom.

Naglasio je, međutim, da Tokio ne namjerava financijski pomagati Sjevernoj Koreji dok se ne riješi pitanje otmica.

Sjeverna Koreja priznala je i 2002. otmicu 13 Japanaca. Mjesec dana poslije, petero ih se vratilo u Japan. Pjongjang tvrdi da je preostalih osmero mrtvo, ali nije za to pružio dokaze.

Tokio tvrdi da je oteto najmanje 17 Japanaca i sumnjivima smatra još desetak nestanaka.

Trump je rekao da je o tome razgovarao s Kimom, no to pitanje, kao i pitanje projektila koji mogu doseći Japan, nije obuhvaćeno dokumentom koji su potpisali.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo