UŽAS U MEKSIKU

Acapulco: Nasilje kartela vlada ‘biserom Pacifika’

U prvoj masovnoj otmici u gradu Acapulcu bez traga je nestalo 22 turista, zaposlenika automehaničarske kompanije iz Michoacana

ACAPULCO - Naoružana banda otela je 22 meksička turista dok su se kretali ulicama Acapulca i tražili smještaj u hotelu, pišu svjetski mediji.

Poznato odredište

Poznato meksičko turističko odredište sve je češće scena krvavih obračuna meksičkih narkokartela, no nije jasno zašto je došlo do otmice grupe izletnika.

Čovjek koji je putovao sa skupinom i prijavio slučaj policiji tvrdi da su oteti turisti bili zaposlenici automehaničarske kompanije iz susjedne meksičke države Michoacan, a u popularno ljetovalište uz obalu Pacifika stigli su na vikend. Dok je s kolegama tražio hotel u koji će se smjestiti, na trenutak je izašao iz automobila kako bi nešto kupio, a kad se vratio, njegovih suputnika više nije bilo. Fernando Monreal, policijski inspektor koji vodi slučaj, izjavio je da je policija pronašla napuštene automobile blizu mjesta gdje se dogodila otmica. Čovjek koji je slučajno umaknuo otmičarima u međuvremenu je nestao i policija ne zna gdje je.

Biskup kolateralna žrtva

Acapulco je sve češće poprište obračuna. U ožujku je u nasilju povezanom s drogom u tom gradu ubijeno 13 osoba, od čega četvero civila, koji su bili dekapitirani, i pet policajaca. No, ovo je prva masovna otmica turista. Civilne žrtve obično su kolateralne žrtve u napadima bandi na bande i bandi na policiju i vojsku, pa je moguće da je u pitanju slučaj zamjene identiteta.

Primjer takve smrti jest onaj u gradu Juarezu, gdje je poginulo 14 tinejdžera koje je skupina plaćenih ubojica izrešetala na tulumu.

Biskup Juan Jesus Posadas Ocampo ubijen je na aerodromu u Jaliscu u atentatu kojem je prava meta bio šef kartela Sinaloe Joaquin Guzman.

Masovno slanje

Nakon kolateralnih žrtava najčešće pogibaju oni koji su se zamjerili bandama. Na posebnom su udaru novinari i predstavnici lokalnih i državnih vlasti. Acapulco se nalazi u saveznoj državi Guerrero, koja graniči s državom Michoacan, uporištem kartela La Familija, i u središtu je vladina masovnog slanja vojnika na ulice, poteza koji još nije urodio plodom.

Najopasniji posao u Meksiku

Doctor Gonzalez

Prisciliano Rodriguez Salinas, gradonačelnik grada Doctor Gonzalez, likvidiran je 23. rujna .

Gran Morelos

Ricardo Solis teško je ranjen 24. rujna nakon što je izabran za novog gradonačelnika Gran Morelosa.

El Naranjo

Alexandera Lopeza Garciju ubio je maskirani napadač koji je upao u gradsku vijećnicu.

Hidalgo

Gradonačelnika Marca Antonia Leala Garciju naoružani su muškarci 29. kolovoza ubili iz zasjede.

Santiago

Edelmiro Cavazos, gradonačelnik Santiaga, pronađen je mrtav četiri dana nakon što je otet 16. kolovoza

.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:32