REDUKCIJA NASILJA

AFGANISTAN Sjedinjene Države i talibani potpisuju sporazum 29. veljače

 AFP

SAD i talibani potpisat će sporazum 29. veljače, po završetku sedmodnevne "redukcije nasilja" u Afganistanu, objavili su u petak američki i talibanski dužnosnici.

Sporazum bi mogao predstavljati šansu za mir i povlačenje tisuća američkih vojnika koji se nalaze u zemlji otkad su 2001. snage predvođene SAD-om zbacile talibane s vlasti.

Prethodni pokušaji pregovaranja mirovnog sporazuma zaustavljeni su zbog napada talibana na međunarodne snage. Posljednji se dogodio na američku vojnu bazu u prosincu.

Redukcija nasilja koju će nadzirati afganistanske i međunarodne snage te talibani započet će u petak u ponoć, potvrdio je na televiziji afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

U pisanim uputama talibana, koje su proslijeđene i novinarima, svim borcima se zabranjuje kretanje u područjima koja kontroliraju afganistanska vlada i međunarodne snage.

SAD i talibani razgovarali su o političkom rješenju i smanjenju američke prisutnosti u regiji, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo. Pozvao je sve Afganistance da "iskoriste ovaj trenutak".

Obje strane također će dogovoriti oslobađanje zatvorenika, rekao je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

Sporazum u Dohi potpisat će predstavnici talibana i američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad, koji vodi pregovarački tim SAD-a, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je obećao zaustaviti "beskrajne ratove" u pokušaju osvajanja novog mandata u studenome, dugo pokušava povući američke vojnike iz zemlje.

U Afganistanu se nalazi 16.000 vojnika NATO-a.

NATO je u petak pozdravio najavu i opisao dogovor o redukciji nasilja ključnim testom spremnosti talibana da doprinesu miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:19