IZBORI

AFGANISTANCI GLASUJU USRED KAOSA, KORUPCIJE I TALIBANSKIH PRIJETNJI Predsjednik Ašraf Gani: 'Svi neka iskoriste svoje pravo da glasuju'

 REUTERS

Afganistanci su u subotu počeli glasati na parlamentarnim izborima koje prati kaotična organizacija, optužbe za korupciju i nasilje zbog kojeg su izbori u strateški važnoj pokrajini Kandaharu bili odgođeni.

Predsjednik Ašraf Gani posjetio je izborno mjesto da ubaci svoj glasački listić zahtijevajući da "svaka afganistanska žena i muškarac iskoriste svoje pravo da glasuju".

Dužnosnici su zabrinuti da bi nasilje moglo spriječiti glasače da iziđu na izbore, pogotovo nakon ubojstva policijskog zapovjednika Kandahara u četvrtak, zbog kojeg su vlasti bile prisiljene odgoditi izbore u pokrajini za tjedna dana.

Talibanski militanti objavili su niz izjava kojima ljude pozivaju da ne sudjeluju u onome što smatraju procesom koji su nametnuli stranci i upozoravaju da bi izborni centri mogli biti napadnuti.

Izborna mjesta otvorila su se u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu i glasanje će trajati do 16 sati po lokalnom vremenu.

Zbog otežana prikupljanja rezultata širom Afganistana, sveukupni rezultati neće biti poznati prije dva tjedna.

Izborne vlasti prvotno su planirale 7355 izbornih ureda, međutim samo će ih 5100 biti otvoreno zbog sigurnosnih razloga, prema navodima neovisne izborne komisije koja prati izbore. Početak glasanja je također odgođen u pokrajini Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:38