PREDUVJET ZA PREGOVORE

Afganistanski predsjednik Gani odbio talibanski zahtjev za oslobađanjem zatvorenika

Ašraf Ghani
 AFP

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani u nedjelju je odbio talibanski zahtjev za oslobađanjem 5000 zatvorenika kao preduvjet za njihove pregovore s afganistanskom vladom i civilnim vlastima, što je bilo uključeno u američko-talibanski sporazum potpisan dan ranije.

Njegove riječi stižu u trenutku kad se vide sve teškoće s kojima će se američki pregovarači susresti u nastojanju da usmjere afganstanske vlasti i talibane prema pregovorima, ocjenjuju zapadni diplomati.

"Afganistanska vlada nije preuzela obvezu da oslobodi 5000 talibanskih zatvorenika", kazao je Gani novinarima u Kabulu dan nakon što je u Kataru potpisan sporazum o početku postupka koji bi trebao rezultirati političkim rješenjem koje bi završilo najdulji američki vojni angažman.

Prema američko-talibanskom sporazumu trebalo bi se ubrzano raditi na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika kao mjeri izgradnje povjerenja uz koordinaciju i suglasnost obje strane u Afganistanu.

Prema tom sporazumu do 10. ožujka na slobodu bi trebalo biti pušteno do 5000 zatvorenik talibana u zamjenu za do 1000 Afganistanaca.

O tom pitanju Gani je odgovorio: "Odluka nije na američkim vlastima, oni samo posreduju".

Sporazum u subotu potpisali su američki posebni izaslanik Zalmay Khalilzad i politički vođa talibana mula Abdul Gani Baradar, uz nazočnost američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

Nakon svečanosti Baradar se susreo s ministrima vanjskih poslova Norveške, Turske i Uzbekistana u Dohi kao i s diplomatima iz Rusije, Indonezije i susjednih zemalja, objavili su talibani što pokazuje da je skupina odlučna osigurati si međunarodni legitimitet.

"Dužnosnici koji su se susreli s mulom Baradarom predani su afganistanskoj obnovi i razvoju... američko-talibanski sporazum je povijesni", kazao je talibanski galsnogovornik Zabiulah Mudžahid.

Ganijevi suradnici ocijenili su da bi namjera američkog predsjednika Donalda Trumpa da se susretne s talibanima mogla predstavljati izazov vladi u trenutku kad se počnu povlačiti američke vojne snage.

SAD planira smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu u idućih 135 dana s 13.000 na 8600, a potpuno se povući nakon 14 mjeseci.

Iran je poručio da SAD nije imao pravnih osnova za potpisivanje sporazuma

SAD nema pravnih temelja za potpis sporazuma s talibanima u Afganistanu, poručilo je u nedjelju iransko ministarstvo vanjskih poslova o dan ranije potpisanom sporazumu.

Iran pozdravlja svaku inicijativu koja će pomoći osiguravanju stabilnosti i mira u Afganistanu no samo kroz pregovore u zemlji i uzimajući u obzir interese afganistanskih susjeda, napisalo je ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:16