PROVODIT ĆE SE TOTALNA KONTROLA

AFRIČKA SVINJSKA KUGA POJAVILA SE SJEVERNO OD HRVATSKE! Srbija je već zabranila uvoz i prijevoz hrane

Ilustracija
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Srbija je zabranila uvoz i prijevoz svih pošiljki hrane životinjskog koje potječu iz Mađarske zbog pojave afričke svinjske kuge u toj zemlji, piše Blic. Odluka je donesena nakon pojavljivanja prvog takvog slučaja u Mađarskoj.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i voda Republike Srbije objavilo je da im je iz Mađarske javljeno da je u toj zemlji otkriven prvi slučaj afričke svinjske kuge te da je shodno tome, temeljem Zakona o veterinarstvu i Uredbe o poduzimanju mjera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti afričke svinjske kuge u Srbiju, donijelo odluku o zabrani unošenja uzročnika afričke svinjske kuge.

Srbija će u narednom periodu provoditi potpunu kontrolu sve hrane životinjskog podrijetla koja se uvozi iz Mađarske. Tu će mjeru zajednički provoditi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i voda, Uprava carine i Uprava granične policije.

"Ovim putem skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog podrijetla na mjestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Veterinarske stanice i veterinarski instituti vršit će intenzivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigla razina preventivnih i sigurnosnih mjera", ističe se.

Ministarstvo poljoprivrede upozorava sve osobe koje drže svinje da spriječe kontakt njihovih i divljih svinja, a posebno upozoravaju lovce, ljubitelje prirode i druge osobe koje posjećuju lovišta i prirodu u državi gdje ima zaraženih svinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:12