SPOR VLADE I KOMPANIJA

AIG: Dajte nam veće bonuse ili odlazimo

Benmosche je nekoliko dana nakon što je imenovan na čelo tvrtke otišao na podulji odmor u Dubrovnik
In this May 30, 2001 photo, then Met Life Chairman Robert Benmosche talks during a news conference announcing that Met Life was moving to Long Island City, New York. AIG CEO Robert Benmosches said Wednesday, Nov. 11, 2009, he plans to stay in his job at the embattled insurer. (AP Photo/New York Daily News, Thomas Monaster) ** MANDATORY CREDIT NEW YORK DAILY NEWS; NY OUT; MAGS OUT; NO SALES **
 AP

NEW YORK - Kada su se pojavile vijesti da je direktor osiguravateljske kuće American International Group (AIG) zaprijetio da će dati ostavku, mnogi su analitičari ustvrdili da bi za tu tvrtku to bila sjajna vijest.

Robert Benmosche je, naime, čovjek koji je sam sebe već više puta diskreditirao, prvi put već samo nekoliko dana nakon što je pristao vratiti se iz mirovine i preuzeti čelnu poziciju AIG-a, kada je otišao na podulji godišnji odmor u Dubrovnik te tvrdio kako iz vile s pogledom na svoje vinograde može jednako dobro raditi posao kao da je u New Yorku.

Izvrijeđao Andrewa Cuoma

Prije toga je uspio isposlovati godišnju plaću i bonuse od oko 10,5 milijuna dolara, i to u kompaniji koju je na vrhuncu krize na životu održala samo pomoć države. Ubrzo je izvrijeđao glavnog tužitelja države New York Andrewa Cuoma zbog njegove kritike bonusa te poručio da Cuomo “ne zaslužuje biti u vladi” i da je ono što je napravio “kriminalno”.

Političare koji se bonusima protive nazvao je “onim luđacima u Washingtonu”. Američka administracija je u tvrtkama koje je dokapitalizirala na vrhuncu krize, uz preuzimanje vlasničkog udjela, uvela i restrikcije na plaće 100 najviše plaćenih zaposlenika i na prethodno astronomske bonuse.

Vlada je stavila ograničenja

Plaće najviših 25 menadžera pritom ne mogu biti više od 500.000 dolara bruto na godišnjoj razini dok je većina dodatnih beneficija ograničena na 25.000 dolara.

Neki analitičari tvrde da Benmosche, iako je njegov stil problematičan, po pitanju bonusa ima pravo, jer tvrde da bi odredbe o plaćama i bonusima mogle dovesti do toga da najbolji zaposlenici odluče bolje plaćene poslove potražiti u drugim tvrtkama, u kojima takvih ograničenja nema

Benmosche je stoga prošli tjedan, prema pisanju Wall Street Journala, najavio da će zbog ograničenja na menadžerske plaće dati ostavku. No, dan kasnije, u pismu zaposlenicima poručio je da ostaje “u potpunosti predan” vođenju tvrtke.

I vlada se boji bijega najboljih ljudi

Kenneth Feinberg, čovjek koji je u administraciji američkog predsjednika Baracka Obame zadužen za nadzor plaća, priznao je da je i sam “vrlo zabrinut” zbog bijega najtalentiranijih ljudi iz sedam kompanija koje su dobile najveću državnu pomoć jer to smanjuje i mogućnost da te tvrtke vrate novac državi. Osiguravateljski div AIG je na vrhuncu krize od Bijele kuće dobio 182,3 milijardi dolara u zamjenu za 80-postotni vlasnički udio u toj posrnuloj kompaniji, a u posljednja je dva kvartala konačno uspio ostvariti profit, koji se zasad ipak mjeri samo u milijunima dolara.

U AIG-u su plaće 12 najviše plaćenih dužnosnika prema preporuci sadašnje američke administracije smanjene za čak 91 posto, a tvrtku je otad napustilo više od 50 vodećih menadžera, uključujući i potpredsjednika uprave Matthewa Wintera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:56