SKANDAL U FRANCUSKOJ

'AKO ŽELITE KRIVCA, TAJ SAM' Predsjednik Macron o slučaju njegova osobnog čuvara koji je udarao prosvjednike: 'Ja sam odgovoran'

Emmanuel Macron i Alexandre Benalla
 REUTERS

- Ja sam odgovoran u slučaju Benalla - rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron pred zastupnicima većine, rekavši kako je "postupke svog suradnika 1. svibnja" doživio kao "izdaju", prenijeli su zastupnici njegove izjave, a francuski premijer Edouard Philippe istaknuo je kako je riječ o "izoliranom incidentu".

- Ako žele krivca, on je pred vama. Neka dođu po njega. Ja odgovaram francuskom narodu - rekao je Macron pred zastupnicima i nekoliko članova vlade.

Po anketi objavljenoj u utorak, 75 posto Francuza želi da predsjednik prekine šutnju u slučaju Alexandrea Benalle, nazvanoj po imenu njegova suradnika koji je snimljen kako udara prosvjednike 1. svibnja u Parizu.

- I uzorna Republika može pogriješiti. Ako žele krivca, ja sam taj, i samo ja. Ja sam dao povjerenje Alexandreu Benalli. Ja sam potvrdio kaznu - dodao je predsjednik, opet kako prenose zastupnici, dok se u Narodnoj skupštini i Senatu provodi istraga.

- Nitko u mom uredu nije bio izuzet od zakona Republike. Nikada - istaknuo je Macron koji je "dobrih pola sata" govorio pred "velikim brojem" ljudi, rekao je jedan zastupnik.

Predsjednik je u vezi s Benallom još rekao kako nije zaboravio da je potonji "bio predan aktivist tijekom kampanje", ali da su njegovi "postupci 1. svibnja za njega bili razočaranje i izdaja".

Francuski premijer Edouard Philippe u utorak je odbacio kritiku francuske oporbe upućenu predsjedniku Emmanuelu Macronu u vezi s aferom njegova osobnog čuvara koji je na prosvjedima 1. svibnja tukao prosvjednike, navodeći kako je riječ o izoliranom incidentu, a ne o državnom skandalu.

Francuski predsjednik našao se na udaru žestoke kritike pošto su se pojavile snimke na kojima njegov osobni čuvar Alexandre Benalla udara prosvjednika i vuče ženu, sve to u vrijeme dok nije bio u službi, noseći policijsku kacigu i palicu.

Kritičari smatraju da je Macronov ured propustio odgovarajuće kazniti Benallu ili ga promptno predati pravosuđu te ističu da to pokazuje koliko se Macron udaljio od običnih ljudi otkako je prije 14 mjeseci preuzeo dužnost.

- Izolirani incident koji je počinila jedna osoba... - nije državni skandal - ustvrdio je francuski premijer pred nekoliko članova parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:06