ALARMANTNO STANJE

Al-Qa'ida poziva muslimane da ubijaju američke diplomate: Sjedinjene Države razmještaju snage

Sjedinjene Države razmještaju snage kako bi mogle istovremeno reagirati na nerede i napade na 17 ili 18 lokacija u muslimanskim zemljama

NOVO 10:40 - DUBAI - Ogranak al Kaide u Jemenu pozvao je muslimane da pojačaju prosvjede i ubiju još američkih diplomata u muslimanskim zemljama, nakon što je američki film koji vrijeđa proroka Muhameda izazvao protuameričke prosvjede i nasilje u islamskom svijetu.

"Tko god naiđe na američke veleposlanike ili izaslanike treba slijediti primjer potomaka Omara al-Muhtara (Libijaca) koji su ubili američkog veleposlanika", navodi ogranak misleći na napad na američki konzulat u Bengaziju u utorak.

"Neka izbacivanje veleposlanstava bude korak prema oslobađanju muslimanskih zemalja od američke hegemonije", navodi se u priopćenju postavljenom u subotu na internetskoj stranici al Kaide.

Također se ističe da da je film koji vrijeđa proroka Muhameda dio "križarskih ratova protiv islama".

WASHINGTON - Sjedinjene Države razmještaju snage kako bi mogle odgovoriti na najnoviji razvoj događaja u muslimanskim zemljama odnosno kako bi mogle istovremeno reagirati na nerede i napade na 17 ili 18 lokacija , kazao je američki ministar obrane Leon Panetta.

"Moramo biti spremni za slučaj da se prosvjedi otmu kontroli", kazao je Panetta za list Foreing Policy.

On nije iznio pojedinosti o razmještanju snaga, ali po listu Pentagon razmišlja o slanju pedesetak marinaca za zaštitu veleposlanstva u Sudanu. O tome još nije donesena konačna odluka.

SAD su već poslale 100 marinaca u Libiju i Jemen.

Deseci tisuća muslimana prosvjedovalo je u petak u arapskim zemljama zbog filma snimljenog u SAD-u koji se ruga islamu i proroku Muhamedu, a u sukobima je bilo i žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:18