PORAST BROJA OBOLJELIH

ALARMANTNI PODACI U četiri europske zemlje ospice se više ne smatraju iskorjenjenima, jedna od njih je vrlo blizu Hrvatske: 'Ovo je zvono za uzbunu!'

 Lindsey Wasson / REUTERS

Ospice su se vratile u četiri europske države u kojima je ta bolest smatrana iskorjenjenom, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. Ta se bolest tako sada više ne smatra iskorjenjenom u Albaniji, Češkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, javlja BBC.

'Vraćamo se unatrag, na pogrešnom smo putu', rekla je Kate O'Brien iz Odjela za Imunizaciju Svjetske zdravstvene organizacije.

Ospice su zarazna i potencijalno smrtonosna bolest koja uzrokuje kašalj, osip i groznicu. Ta se bolest može spriječiti uz pomoć dvije doze cjepiva.

Bolest se proglašava iskorjenjenom u nekoj zemlji kada na tom području 12 mjeseci nema prijenosa bolesti.

Četiri zemlje koje su sada izgubile status iskorijenjenosti ospica inače imaju izuzetno visoku procjepljenost, dodala je O'Brien.

'Ovo je zvono za uzbunu koje zvoni u cijelom svijetu. Sposobnost postizanja visoke pokrivenosti cjepivom nije dovoljno: to se mora postići u svakoj zajednici, u svakoj obitelji, za svako dijete', rekla je.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako su laži o cjepivu protiv ospica omogućile širenje bolesti na određenim područjima.

U svim se regijama svijeta pokazao porast broja oboljelih od ospica. Ove je godine širom svijeta zabilježeno oko 365.000 slučajeva oboljelih od ospica, navodi Svjetska zdravstvena organizacija, i dodaje da je to gotovo tri puta više nego u prvoj polovici 2018. godine.

Doktorica O'Brien za to krivi dezinformacije o cjepivima i poziva sve na pružanje točnih, valjanih i znanstveno utvrđenih informacija.

DR Kongo, Madagaskar i Ukrajina imaju najveće epidemije ospica. Broj slučajeva ospica u svijetu je opadao sve do 2016. godine, kada se bolest ponovno pojavila. Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije kažu da razlozi za to variraju od zemlje do zemlje: nekima nedostaje dostupnost cjepiva, dok su drugi neinformirani o bolesti i načinima na koje se ona može spriječiti, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14