SUROVA EKSPLOATACIJA

Alarmantno izvješće HRW-a: Duhan za Marlboro beru djeca u Aziji

Human Rights Watch dokumentirao je 72 slučaja dječjeg rada na kazahstanskim farmama koje prodaju duhan Philipu Morrisu

LONDON - Djeca u dobi od samo deset godina beru duhan za proizvođača Marlbora, često i po 13 sati dnevno te u ropskim uvjetima, tvrdi organizacija Human Rights Watch (HRW).

U izvješću sastavljenom na temelju intervjua sa 68 ljudi koji su radili na duhanskim poljima u vlasništvu kazahstanskih kooperanata duhanskoga diva Philipa Morrisa, dokumentirana su 72 slučaja iskorištavanja dječjeg rada. HRW je Philipu Morrisu pristupio u listopadu i otad zajednički rade na mjerama koje bi trebale prekinuti tu praksu, no organizacija za ljudska prava tvrdi da su u međuvremenu ustanovili da kompanija, koja je lani od kazahstanskih farmi kupila 1500 tona duhana, nije primijenila što su dogovorili.

Najgori položaj

U najgorem su položaju sezonski radnici koji u Kazahstan dolaze iz bivših sovjetskih republika poput Kirgistana i Uzbekistana, dijelom i stoga što kazahstanske vlasti ne shvaćaju da moraju zaštititi osnovna prava migranata čak i ako su u zemlji ilegalno.

Među intervjuiranima su bili i članovi šest obitelji koje su završile u ropstvu. Vlasnici su ih plaćali tek na kraju sezone, nakon osam ili devet mjeseci rada, a u međuvremenu su u potpunosti ovisili o vlasniku i bili od njega prisiljeni kupovati hranu . Ti bi im se troškovi oduzimali od plaće, pa se događalo da na kraju sezone otkriju da još duguju vlasniku farme i moraju odraditi još jednu sezonu kako bi otplatili dugove. Druge su, pak, obitelji radom otplaćivale dugove po napuhanim cijenama posrednicima koji su im dogovorili putovanje u Kazahstan, za što HRW tvrdi da odgovara svim karakteristikama traffickinga.

U izvješću je opisan slučaj Almire A. koja je u Kazahstan došla lani s mužem i 16-godišnjom kćeri.

Poslovi bez naknade

Vlasnici farme odmah su im oduzeli putovnice, a uz poslove u polju prisiljavali su ih i na poslove u domaćinstvu, bez naknade. Plaću su trebali dobiti tek na kraju odrađenog posla. Ako bi i bez putovnice pokušali otići ranije, ne bi dobili ništa.

- Bili smo mu poput robova. Tretirao nas je loše. Naravno, postojala je želja da odemo, ali kako? Naše su putovnice bile kod vlasnika, a nismo imali novca. Da smo otišli, sav bi naš rad bio uzaludan - ispričala je Almira.

Branje duhana je najgora vrsta dječjeg rada

Stručnjaci smatraju rad u poljima duhana jednom od najgorih vrsta dječjeg rada jer tijekom samo jednog radnog dana berači duhana mogu biti izloženi količini nikotina koja se nalazi u 36 cigareta prosječne jačine. Uz to, budući da se nikotin iz listova može apsorbirati kroz kožu, postoji rizik od tzv. bolesti zelenog duhana čiji su simptomi mučnina, povraćanje, glavobolja, općenita slabost i vrtoglavica, pri čemu je rizik posebice visok za djecu. Uz to, zabilježeni su i slučajevi da su pesticidi na farmama skladišteni u prostorijama za radnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:57