NESTANAK

ALBANIJA PRESTAJE BITI ZEMLJA ORLOVA Potresna reportaža o istrebljenju: 'Prodaju ih u bescjenje pa ih onda trpaju u kaveze i drže u krčmama'

 Profimedia, Alamy

Orao, simbol Albanije, mogao bi se uskoro vidjeti samo na državnoj zastavi jer mu prijeti istrjebljenje zbog raširenog krijumčarenja.

Tridesetak kilometara sjeverno od Tirane, čovjek po imenu Asllan stoji tik uz državnu cestu i za 55 eura vozačima nudi običnog škanjca.

Škanjac je zaštićena vrsta, kao i kraljevski orao.

Asllan se ne brine zbog toga što pokazuje životinju ranjenu metkom u krilo i sputanih nogu. "Nisam ga ja ranio. Dali su mi ga da ga prodam. Kupci će ga u držati u kavezu, baru ili u restoranu".

Prodaja grabljivica i strvinara dobro ide, bilo da se kupuju radi prepariranja ili držanja u zatočeništvu.

Primjerice, od četiriju vrsta strvinara nekad poznatih u Albaniji, "ostala je tek jedna, bijela crkavica, a i njezina je populacija jako smanjena", rekao je Mirjan Topi, autor prvog albanskog vodiča za ptice.

Ugrožen je i kraljevski orao (orao krstaš) koji, prikazan s dvjema glavama, krasi zastavu te planinske zemlje.

Stručnjaci procjenjuju da je prije četvrt stoljeća u zemlji bilo 100 do 200 parova tih orlova. Taj je broj danas prepolovljen, "što je dramatičan pad", ocjenjuje Topi.

Za biologa Taulanta Bina, predsjednika albanskog ornitološkog društva, kraljevski orao je na rubu istrebljenja.

"Prije pedesetak godina mogli ste ih vidjeti na svakom planinskom vrhu". kaže Bino. A danas ćete ih najčešće vidjeti u "barovima, restoranima i hotelima gdje preparirani služe kao ukras i za privlačenje gostiju, premda prizor može biti mučan i protuzakonit", žali se taj stručnjak.

Zakon zabranjuje lov na orlove, ali njegovi su dometi ograničeni jer se krivolov kažnjava samo globama.

Ermal Halimi, stručnjak za to pitanje u ministarstvu turizma i okoliša najavljuje da će se zakon pooštriti, a predviđa se i "zatvorska kazna za svaki prekršaj koji bi mogao dovesti do nestanka zaštićenih životinjskih vrsta".

Još jedna opasnost, čak podmuklija, prijeti orlovima - otrovane strvine kojima se pastiri služe kako bi zaštitili svoja stada od vukova.

"Jedna lešina je dovoljna da otruje nekoliko ptica ako je pronađu prije vukova", kaže stručnjak za zaštitu okoliša Nexhip Hysolokaj i navodi kako je samo u njegovu kraju u ožujku pronađeno šest orlova koji su umrli od tog otrova.

Pastire nije briga za kolateralnu štetu. "Ovce nas hrane, one su naš ponos, a vuk ih kolje! Nemamo izbora", kaže Sado Xhelili (83) budnim okom pazeći svoje stado.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:19