SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

ALEKSANDAR VUČIĆ O FOTOGRAFIJI BRITANSKOG VELEPOSLANIKA UZ ZASTAVU ALBANIJE 'Čija je to zastava? Svi smo sve razumjeli...'

 
Aleksandar Vučić
 Axel Schmidt / REUTERS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio se na Twitteru britanskom veleposlanstvu na Kosovu kratkom porukom "Svi smo sve razumjeli", reagirajući tako na objašnjenje veleposlanstva vezano uz susret veleposlanika Nicholasa Abbotta s vođom pokreta Samoodređenje na Kosovu i pobjednikom kosovskih izbora Albinom Kurtijem, koji je održan u Prištini pod zastavom Albanije.

"Hvala vam na jasnom odgovoru. Svi smo sve razumjeli", objavio je Vučić na svom Twitteru na srpskom i na engleskom jeziku.

Vučić je ranije na toj društvenoj mreži objavio fotografiju sa sastanka britanskog veleposlanika u Prištini Nicholasa Abbotta i predsjednika pokreta Samoodređenje Albina Kurtija pored nacionalne zastave Albanije, uz pitanje: "Na čijim izborima su pobijedili Kurti i njegova stranka i koje države je zastava pred kojom ste se, Vaša ekselencijo, ponosno slikali s Kurtijem?“

Uslijedio je odgovor diplomatskog predstavništva Velike Britanije u Prištini kako je posao veleposlanstva da surađuje s vodećim političkim akterima na Kosovu.

U tvitu koji je objavilo veleposlanstvo UK konstatira se da je "fotografija sa sastanka veleposlanika i jednog od političkih lidera sa Kosova, privukla regionalnu pažnju", objavio je ranije Radio Slobodna Europa.

Dvije oporbene stranke, Samoodređenje i Demokratska liga Kosova na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima osvojile su prvo odnosno drugo mjesto, okončavši dominaciju Demokratske stranke predsjednika Hashima Thacija, koja je bila članicom svih vlada u zadnjih desetak godina.

Budući da je Samoodređenje osvojilo prvo mjesto s neznatnom većinom glasova, vođa stranke Albin Kurti vjerojatno će postati novim premijerom. Kurti je kritizirao prethodne vlade, optužujući ih za korupciju, ali i dijalog sa Srbijom, inzistirajući da joj Kosovo previše popušta.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, koja to još uvijek službeno ne priznaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:39