MORAJU PROĆI TEČAJ

Alternativa braku: Američka Episkopalna crkva odobrila obred blagoslova istospolnih parova

Gene Robinson, biskup New Hampshirea, bio je prvi deklarirani homoseksualac koji je imenovan za biskupa Episkopalne crkve, zbog čega se Anglikanska crkva zamalo raskolila
 Wikimedia Commons

Episkopalna crkva odobrila je u ponedjeljak obred blagoslova istospolnih parova čime je ta kršćanska zajednica, koja je dijelom svjetske zajednice Anglikanskih crkava, postala najveća u SAD-u koja prakticira takav vjerski ritual.

Izaslanici na konvenciji Episkopalne crkve održanoj u Indianapolisu odlučili su sa 171 glasom za i 50 protiv da njihovi svećenici mogu istospolnim parovima koji to žele udijeliti blagoslov ckrve, te su za to uobličili i posebnu liturgiju s imenom “Svjedočenje i blagoslov dugogodišnjeg zavjeta”.

Početak prakticiranja obreda bit će u prosincu i u iduće tri godine bit će na svojevrsnom “testu”. U obrazloženju odluke ne spominje se riječ “brak”, te ova liturgija, kako je pojašnjeno, nije u sukobu s crkvenom liturgijom za heteroseksualni par koji želi sklopiti brak, nego je alternativom za istospolne parove. Hoće li ili ne liturgija biti korištena u njegovoj biskupiji odlučit će sam biskup. Prije obreda, parovi moraju proći tečaj. Ako netko od svećenika ili biskupa odbije prakticirati tu liturgiju, ta mu je opcija dopuštena i neće biti kažnjen.

Američka Episkopalna crkva već dugo vremena zagovara promjenu crkvenog nauka i prakse u odnosu prema homoseksualcima, čime je pokrenula žestoku raspravu unutar anglikanske zajednice kojoj pripada. Gene Robinson, biskup New Hampshirea, bio je prvim deklariranim homoseksualcem koji je imenovan za biskupa Episkopalne crkve, što je bila situacija koja je prijetila raskolom u Anglikanskoj crkvi .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:45