BRZI GLOBALNI UDAR

Alternativa nuklearnom arsenalu: Pentagonovo novo oružje za brzi udar

Rusi za svaki novi projektil traže onesposobljavanje jednog američkog nuklearnog projektila
WASHINGTON - APRIL 13: President Barack Obama takes a question during a press conference at the Washington Convention Center April 13, 2010 in Washington, DC. Delegates from forty-seven countries have gathered at the invitation of the U.S. government to talk about nuclear security and how to make dangerous materials less accessible to terrorists. Brendan Smialowski/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP

WASHINGTON - Dok svijet (pod američkim vodstvom) pregovara o potpunom odbacivanju nuklearnog oružja , u Pentagonu se ubrzano radi na razvijanju konvencionalnog oružja koje bi ga snagom udara moglo zamijeniti. Sposobna dohvatiti svaki komadić Zemlje u manje od sat vremena, nova tehnologija dobila je ime “Brzi globalni udar”, a prva verzija trebala bi biti osposobljena 2014. ili 2015. godine.

Uništena Osamina špilja

U praksi, piše New York Times, satelitski navođena raketa s bombom teškom pola tone mogla bi raznijeti špilju u kojoj se krije Osama bin Laden (ako se otkrije u kojoj je), pogoditi sjevernokorejsku raketu (dok je Pjongjang bude postavljao na lansirno mjesto) ili uništiti iransko nuklearno postrojenje. Sve bez kršenja povučenih nuklearnih granica. Rusija, koja je prije dva tjedna sa SAD-om potpisala novi START, ugovor o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, sigurno se osjeća izigranom.

Idejom za alternativu nuklearnim glavama poigravala se administracija Georgea W. Busha. No, Moskva je tada iznijela stav da bi korištenje novog sustava moglo izazvati nuklearni rat.

- Tada se odustalo, no nova administracija je odlučila prihvatiti ideju - izjavio je američki ministar obrane Robert Gates. Novi raketni sustav bio bi, barem za početak, smješten na američku zapadnu obalu. Bojeva glava bi na dalekometnoj raketi putovala kroz atmosferu brže od zvuka i pritom stvarala toliku toplinu da bi morala imati posebne oklope da izbjegne taljenje.

Napredno manevriranje

Sposobnost manevriranja bila bi puno veća nego u slučaju balističkih raketa. Mogla bi letjeti ravnom putanjom prema Perzijskom zaljevu, a onda oštro skrenuti prema meti. SAD je doskočio svojoj ovisnosti o nuklearnom naoružanju, no Rusiji i Kini morat će dati pristup da ih uvjeri da nije riječ o nuklearnom oružju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:59